Bjeloruski opozicioni političar osuđen na 17 godina zatvora

Sud je osudio u odsustvu Valerija Cepkala, opozicionog lidera i bivšeg saveznika predsjednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, na 17 godina zatvora.

Nakon predsjedničkih izbora 2020. godine u Bjelorusiji su izbii veliki protesti (EPA)

Bjeloruski sud osudio je u petak u odsustvu Valerija Cepkala, opozicionog lidera i bivšeg saveznika predsjednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, na 17 godina zatvora.

Cepkalo je, između ostalog, proglašen krivim zbog “formiranja ekstremističke grupe, diskreditacije bjeloruske države, poziv na preuzimanje vlasti u Bjelorusiji, klevete i vrijeđanja predsjednika države”.

Na osnovu presude, Cepkalo treba platiti oko 14.000 dolara odštete, a zabranjeno mu je i da u narednih pet godina bude na javnoj funkciji, prenosi AP.

Nije se mogao braniti pred sudom

Bjeloruski centar za ljudska prava Vjasna saopćio je da se Cepkalo nije mogao braniti pred sudom ili upoznati se s detaljima optužnice zato što nije imao kontakt s državnim advokatom.

Cepkalo je pobjegao u Rusiju 2020. godine, nakon što je Centralna izborna komisija Bjelorusije spriječila njega i osam drugih osoba da se kandidiraju protiv Lukašenka na predsjedničkim izborima te godine.

Kasnije se iz Rusije selio u Ukrajinu, Latviju i Grčku.

Izvor: Agencije