Amerikanci podijeljeni o krivičnim prijavama protiv Trumpa

Otprilike 40 posto republikanaca smatra da je zbog krivičnog progona veća vjerovatnost da će glasati za Trumpa 2024, pokazuje istraživanje.

Trump vodi u izboru za republikansku nominaciju s velikom razlikom (Reuters)

Amerikanci su podijeljeni oko krivičnog progona bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, ali to je hapšenje čini se povećalo njegove izglede za osvajanje republikanske nominacije za izbore 2024, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mišljenja koje su proveli  Reuters i Ipsos, prenosi Hina.

Anketa je provedena u srijedu i četvrtak, nakon što su tužitelji u New Yorku u utorak podigli optužnicu protiv Trumpa za 34 krivična djela krivotvorenja poslovne dokumentacije.

Istraživanje je pokazalo da 49 posto Amerikanaca smatra da je ispravno da tužitelji pokrenu prvi krivični postupak protiv američkog predsjednika ili bivšeg predsjednika.

Međutim, oko nekih 84 posto onih koji su sebe opisali kao demokrate reklo je da su optužbe opravdane, dok se samo 16 posto republikanaca složilo s time.

Izbor za republikansku nominaciju

Otprilike 40 posto republikanaca smatra da je zbog toga veća vjerovatnost da će glasati za Trumpa 2024, dok je 12 posto reklo da je zbog toga manja vjerovatnost da će ga podržati. Drugih 38 posto kazalo je da sve to što se dogodilo s Trumpom nije imalo utjecaja na njihovo mišljenje.

Trump vodi u izboru za republikansku nominaciju s velikom razlikom, a 58 posto republikanaca kaže da je on njihov omiljeni kandidat. To je porast u odnosu na 48 posto u anketi Reutersa i Ipsosa objavljenoj u ponedjeljak.

Guverner Floride Ron DeSantis, koji nije ušao u utrku, bio je drugi s 21 posto.

Dok su demokrati i republikanci duboko podijeljeni oko procesuiranja slučaja, istraživanje je pokazalo snažno uvjerenje da je Trump dogovorio plaćanja glumici u filmovima za odrase, Stormy Daniels, i manekenki Karen McDougal kako bi šutjele o navodnim izvanbračnim vezama.

Za republikance politički motivisane istrage

Oko 73 posto Amerikanaca vjeruje da je tako, uključujući 55 posto republikanaca.

Međutim, 76 posto republikanaca smatra da neki u policiji rade na delegitimizaciji Trumpa kroz politički motivirane istrage, u usporedbi s 34 posto demokrata.

Otprilike 51 posto svih ispitanika, ali samo 18 posto republikanaca, reklo je da bi optužbe trebale diskvalificirati Trumpa da se ponovno kandidira za predsjednika.

U anketi su sudjelovale 1.004 odrasle osobe.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada