Washington pozvao Peking na diplomatiju, a ne pritisak oko Tajvana

Nastavit ćemo pozivati Peking da prestane s vojnim, diplomatskim i ekonomskim pritiscima na Tajvan te da se odluči za konstruktivnu diplomatiju, poručio je State Department.

Kina smatra Tajvan sastavnim dijelom svog teritorija i želi ga vratiti pod svoju vlast (Reuters)

Peking se treba odlučiti za put “diplomatije”, a ne “pritiska” na Tajvan, istaknuo je u četvrtak glasnogovornik američke diplomatije, nedugo pošto je Kina poslala ratne brodove u vode kod tog otoka.

“Nastavit ćemo pozivati Peking da prestane s vojnim, diplomatskim i ekonomskim pritiscima na Tajvan te da se radije odluči za konstruktivnu diplomatiju”, rekao je pred novinarima Vedant Patel, glasnogovornik američkog State Departmenta, prenosi Hina.

Peking se razbjesnio zbog sastanka tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen i predsjednika Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Kevina McCarthyja u srijedu u Washingtonu te najavio “odlučan” odgovor.

Kina smatra Tajvan sastavnim dijelom svog teritorija i želi ga vratiti pod svoju vlast.

Tajvan će ‘spriječiti uplitanje’ Kinea

“I ubuduće ćemo raditi na tome da komunikacijski kanali budu otvoreni kako bismo spriječili svaki rizik loše procjene”, rekao je Patel.

Glasnogovornik je priznao da SAD i Kina “različito” gledaju na pitanje Tajvana, ali je istaknuo da su ga dvije sile u zadnjih 40 godina uspješno rješavale.

Tsai Ing-wen rekla je u četvrtak da će Tajvan “spriječiti uplitanje” Kine u njegove teritorijalne vode, nakon prethodno upućenih prijetnji kineskih pomorskih vlasti da će ondje pristupiti pregledu putničkih i teretnih brodova.

“Dok boravim van zemlje, naša služba za nacionalnu sigurnost pomno prati situaciju. Osigurali smo da naši brodovi mogu sigurno ploviti i spriječiti uplitanje Kine u naše teritorijalne vode”, kazala je uoči odlaska iz SAD-a, nakon sastanka s republikancem McCarthyjem.

Izvor: Agencije