Tužitelj Marylanda: Katolički svećenici zlostavljali stotine djece

U izvještaju Ureda državnog tužitelja američke savezne države piše da je 156 pripadnika katoličkog svećenstva zlostavljalo najmanje 600 djece duže od 60 godina.

Rimokatolička nadbiskupija katedrale Marije naše kraljice u Baltimoreu (Getty Images)

Zapanjujuće brojke objavljene u izvještaju ureda državnog tužitelja američke savezne države Maryland pokazuju da je 156 pripadnika katoličkog svećenstva zlostavljalo najmanje 600 djece duže od 60 godina.

“Ovo je za Maryland dan obračuna”, rekao je državni tužitelj Anthony Brown novinarima i dodao da je sreo preživjele žrtve.

“Ono što je jasno kroz ove priče je apsolutni autoritet i moć koju su ovi svećenici zlostavljači i crkveno vodstvo imali nad preživjelima, njihovim porodicama i njihovim zajednicama”, kazao je Brown.

Na listi zlostavljača nalaze se svećenici, sjemeništarci, đakoni, učitelji i drugi zaposlenici nadbiskupije.

“Od 1940-ih do 2002. godine više od 100 svećenika i drugog osoblja Nadbiskupije učestvovalo je u užasnom i ponavljajućem zlostavljanju najugroženije djece u svojim zajednicama, dok je vodstvo Nadbiskupije samo okretalo glavu”, navodi se u izvještaju.

Broj zlostavljanih vjerovatno veći

“Članovi crkvene hijerarhije konstantno su odlučno odbijali priznati optužbe o seksualnom zlostavljanju djece što je duže moguće”, dodaje se.

Istraga nad Nadbiskupijom u Baltimoreu pokrenuta je 2018. godine, kada je ured državnog tužioca zaprimio “stotine hiljada dokumenata” u proteklih pet godina, uključujući kadrovsku evidenciju, dokumente o transferu i izvještaje o liječenju.

Brown je kazao da većina zlostavljača navedenih u izvještaju nije među živima i da više ne podliježu krivičnom gonjenju.

Naglasio je da je broj vjerovatno daleko veći od 600 djece uključenih u izvještaj.

“Iako je možda prekasno za preživjele da vide zadovoljenje pravde, nadamo se da će razotkrivanje prestupa Nadbiskupije u najvećoj mogućoj mjeri donijeti određenu mjeru odgovornosti i možda potaknuti druge da djeluju”, dodao je Brown.

Također je pojasnio da prijava ne predstavlja i krivičnu optužnicu.

Izvor: Agencije