Vojska: Iz Libana ispaljeno najmanje 30 raketa na Izrael

Izraelska vojska tvrdi da je njen sistem protuzračne odbrane presreo 15 raketa ispaljenih iz Libana prema sjevernom Izraelu.

Nakon drugog raketnog napada uslijedila je uzvratna vatra izraelske artiljerije preko granice (AFP)

Izraelska vojska u četvrtak je saopštila da je najmanje 30 raketa ispaljeno iz južnog Libana prema Izraelu.

Tvrdi da je njen sistem protuzračne odbrane “Željezna kupola” presreo 15 raketa ispaljenih iz Libana prema sjevernom Izraelu.

Vojska je dodala da je zbog raketnih napada zatvorila svoj zračni prostor za civilne letove na sjeveru zemlje.

“Premijer Benjamin Netanyahu je redovno obaviješten o sigurnosnim događajima i izvršit će procjenu situacije sa šefovima sigurnosnih institucija”, navodi se u saopštenju Netanyahuovog ureda, prenijela je Anadolija.

Zasad nijedna grupa u Libanu nije preuzela odgovornost za ispaljivanje raketa.

Ranije su libanski mediji objavili da je izraelska vojska artiljerijom gađala jug Libana.

Vijest o napadu objavljena je na internet stranici televizije “Al Mayadeen”, koja je bliska pokretu Hezbollah u Libanu.

Tenzije nakon napada na vjernike u Al-Aksi

Tenzije su uslijedile nakon što su izraelske snage već dvije noći zaredom upale u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu i nasilno udaljile palestinske vjernike.

Sirene upozorenja oglasile su se u gradu Shlomi i Moshav Betzetu na sjeveru Izraela, dodala je vojska.

Nakon drugog raketnog napada uslijedila je uzvratna vatra izraelske artiljerije preko granice, rekla su novinskoj agenciji Reuters dva libanska sigurnosna izvora.

U medijskim izvještajima se navodi i da je jedno dijete povrijeđeno u raketiranju, te da se stanovnici Izraela mole da ostanu u zaštićenim područjima.

Naoružana izraelska policija upala je u molitvenu dvoranu džamije Al-Aksa i napala palestinske vjernike drugu noć zaredom (Reuters)

Nije bilo komentara libanske vojske ili privremenih snaga Ujedinjenih naroda u Libanu (UNIFIL).

Naoružana izraelska policija upala je u džamiju Al-Aksa i napala palestinske vjernike drugu noć zaredom.

Nešto kasnije je javljeno kako su deseci izraelskih naseljenika ušli u dvorišta džamije pod zaštitom izraelske policije u četvrtak ujutro.

Na internetu su objavljene video snimke sa ovog svetog mjesta za muslimane koje prikazuju scenu koja podsjeća na prethodnu noć, kada je izraelska policija naoružana palicama, suzavcem i dimnim bombama upala u džamiju i pretukla vjernike, uključujući i žene.

Palestinski Crveni polumjesec naveo je da je najmanje šest Palestinaca povrijeđeno u racijama.

Izraelske snage koristile su šok granate, gumene metke i suzavac tokom upada, pokazuju videosnimci.

Palestinske grupe u Gazi lansirale su nekoliko raketa iz blokirane enklave u Izrael u četvrtak rano ujutro, izvijestio je Times of Israel.

Pozivajući se na izraelsku vojsku, novine navode da su dvije rakete ispaljene u smjeru Sredozemnog mora, a pet prema Izraelu.

Ispaljivanja su pokrenula sirene u južnom Izraelu, dodaje se.

SAD zabrinute zbog tenzija u Al-Aksi

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) saopćile su da su duboko zabrinute zbog tenzija u vezi sa neredima u kompleksu Al-Akse u okupiranom istočnom Jerusalemu te su pozvale sve strane na suzdržanost, javlja Anadolija.

“I dalje smo iznimno zabrinuti zbog kontinuiranog nasilja i pozivamo sve strane da izbjegnu daljnju eskalaciju tenzija“, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

Kirby je poručio da je sada imperativ, više nego ikad, da i Izraelci i Palestinci rade zajedno na deeskalaciji ove napetosti i vraćanju osjećaja mira.

Upitan zašto nije bilo američke osude izraelskog napada na palestinske vjernike, Kirby je kazao kako smatra da SAD redovno osuđuje nasilje u cijelom svijetu.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan oštro je osudio izraelski napad na džamiju Al-Aksa te je dodao da osjeća tugu i ljutnju.

“Turska ne može šutjeti pred napadima. Nasrtanje na džamiju Al-Aksa i gaženje svetosti Harama al-Sharifa naša je crvena linija“, rekao je Erdogan.

Malezija osudila napad

Malezija je “najoštrije” osudila najnovije napade na Al-Aksu pozivajući međunarodnu zajednicu da pozove Izrael na odgovornost.

“Postupci izraelskih snaga bili su nezakoniti, s prijezirom i grubim kršenjem ljudskih prava Palestinaca i svetosti trećeg najsvetijeg svetišta u islamu”, navodi Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

Kanadska Nova demokratska stranka poziva je vladu da poduzme mjere nakon najnovijih racija na Al-Aksu, rekavši da zemlja “više ne može stajati po strani”.

Čelnik stranke Jagmeet Singh opisao je nasilje policijskih racija kao “zastrašujuće, uznemirujuće i brutalno” i rekao da će NDP pokrenuti prijedlog u parlamentu kako bi se raspravljalo o kanadskom odgovoru.

“Bilo da ljudi poste za ramazan ili slave slobodu od ugnjetavanja na Pesah, trebalo bi im biti zajamčeno pravo na mirno bogoslužje”, rekao je kolega iz NDP-a Blake Desjarlais u izjavi objavljenoj na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije