Demokrate o suđenju Trumpu: Između likovanja i straha

Demokrate shvataju da će optužnica protiv bivšeg predsjednika SAD-a staviti njegove rivale republikance za stranačke nominacije na izborima 2024. godine u tešku poziciju.

Joe Biden još nije komentirao optužnicu protiv Donalda Trumpa (Reuters)

Pod sloganom “Niko nije iznad zakona”, čelnici Demokratske stranke vode politiku po pitanju optužnice protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Osjećanja su pomiješana, od veselja i likovanja do zabrinutosti i straha da bi ovakva dešavanja mogla povećati Trumpovu popularnost unutar  Republikanske stranke, pogotovo uz stalnu dominaciju oštre polarizacije u američkom političkom životu.

Za bilo kojeg drugog političara podizanje optužnice bi značilo kraj političke karijere.

Međutim, u slučaju Trumpa, postavlja se pitanje koliko će krivični progon dati vjetra u leđa pokretu za koji se činilo da jenjava, smatraju pojedine demokrate.

Neki stratezi Demokratske stranke vjeruju da je Trump kandidat kojeg je najlakše pobijediti na izborima 2024. godine, jer podstiče demokrate i pravi podjele među republikancima i neovisnim biračima.

Ovakvo mišljenje potkrepljuju rezultatima posljednja tri izbora, budući da su nade Republikanske stranke propale na izborima za Kongres 2018, predsjedničkim izborima 2020. i izborima za Kongres 2022. godine, koji su imali razočaravajuće rezultate za Trumpa lično i za njegov širi pokret poznat kao MAGA (Make America Great Again – Napravimo Ameriku opet velikom).

‘Spustite glavu i klonite se komentiranja sudskog procesa’

Demokrati stoga pozdravljaju predsjedničku utrku protiv Trumpa, u usporedbi s atraktivnim mladim kandidatom kao što je guverner Floride Ron DeSantis (45 godina).

Njegovo natjecanje s 80-godišnjim aktuelnim predsjednikom Joeom Bidenom pokazalo bi veliku razliku u godinama između njih.

Biden još nije komentirao slučaj, dok je bivša glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki savjetovala demokrate da ne daju komentare.

Obraćajući se demokratskim čelnicima, rekla je: “Ako možete, spustite glavu i klonite se komentiranja sudskog procesa, za sada.”

U programu na TV mreži MSNBC, Psaki je skrenula pažnju na anketu koja je pokazala da 90 posto republikanaca, 70 posto neovisnih i gotovo 30 posto demokrata smatra da je slučaj okružnog tužitelja Manhattana protiv Trumpa ispolitiziran.

Demokratski nacionalni komitet radio je na tome da ovaj slučaj iskoristi za prikupljanje što više novčanih donacija.

Komitet se usredotočio na podršku koju cijela Republikanska stranka pruža Trumpu.

Također je naveo u saopćenju da je, “bez obzira na to šta će se dogoditi u nadolazećem krivičnom postupku protiv Trumpa, jasno da Republikanska stranka ostaje čvrsto u rukama bivšeg predsjednika“.

Odbor za političko djelovanje Demokratske stranke, koji je odgovoran za održavanje demokratske većine u Senatu, rekao je da je podizanje optužnice protiv Trumpa “važan trenutak za našu demokratiju”, ali je upozorio da je “naš posao daleko od završetka”.

Okružni tužitelj Manhattana obećao je da će srušiti Trumpa

“Budimo kristalno jasni: u svjetlu zapanjujućih vijesti o optužnici bez presedana protiv Trumpa, nikada nije bilo jasnije da moramo poraziti ekstremiste koji su mu lojalni u Zastupničkom domu [Kongresa]”, piše u elektronskoj poruci Odbora upućenoj stotinama hiljada pretplatnika na njegovoj mailing listi.

Tokom kampanje 2020. godine za okružnog tužitelja Manhattana, Alvin Bragg obećao je da će srušiti Trumpa.

Bragg se pohvalio time da je podnio tužbe protiv Trumpa, njegove porodice i kompanija “više od 100 puta”.

Demokrate shvataju da će optužnica protiv Trumpa staviti njegove rivale za stranačke nominacije na izborima 2024. godine u tešku poziciju, jer će morati zauzeti stav o ovom krivičnom gonjenju.

Pitanja na koja će konstantno odgovarati odnosit će se na Trumpa, a ne na neuspjehe Bidenovog upravljanja državom ili njegovu duboku starost, što su pitanja o kojima bi birači trebali pomno raspravljati.

Činjenica da tužitelj pripada Demokratskoj stranci potkrepljuje sve raširenije sumnje da se krivično gonjenje ne može odvojiti od šire političke situacije.

Još jedna opasnost koja zaokuplja pažnju brojnih stručnjaka ustavnog prava je presedan postavljen ovim suđenjem.

Okružni tužilac Manhattana krši političko pravilo koje postoji više od 230 godina time što podiže optužbu protiv bivšeg predsjednika i sadašnjeg kandidata.

To će dati priliku nekim republikanskim državnim tužiteljima u nizu država da potraže slavu i političku korist tako što će učiniti istu stvar demokratskim dužnosnicima.

Republikanski glasači protiv ‘sistemskog političkog progona’

S druge strane, mnogi republikanski glasači izrazili su podršku bivšem predsjedniku protiv “sistemskog političkog progona” koji se godinama provodi protiv njega.

U odgovoru na uvodnik The New York Timesa, koji je podržao procesuiranje Trumpa, mnogi republikanski glasači izrazili su ljutnju zbog onoga što rade demokrate.

”Nije demokratija da vladajuća stranka, zaštićena medijima koji je simpatiziraju, drsko napada političke protivnike i sada pokušava eliminirati najveću prijetnju: bivšeg predsjednika Donalda Trumpa”, kaže Antonia Tamblyn iz Bronxa, New York City.

“Slučaj koji je pred nama ne tiče se pravnog gonjenja. To je pitanje koje se tiče ljudskih prava. To je politički progon.”

“Godinama su se demokrate i liberalni mediji sveto pozicionirali kao pobornici i branitelji demokratije… Međutim, nastojanje državnog tužitelja Alvina Bragga da optuži Donalda Trumpa otkriva da demokrate ove stvari više iskorištavaju nego što staju u njihovu odbranu. Odvratno izvrtanje pravde koje čini tužitelj Bragg moglo bi Ameriku odvesti u njene najgore dane”, rekao je Michael J. Stephan iz Jamestowna, Rhode Island.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada