Američki bombarderi B-52 ponovno iznad Koreje

Bombarderi B-52 učestvuju u zajedničkim zračnim vježbama s američkim i južnokorejskim borbenim avionima iznad Korejskog poluotoka.

Bombarderi B-52 nose nuklearno oružje (Reuters)

Američki bombarderi B-52, koji nose nuklearno oružje, učestvuju u novim zajedničkim zračnim vježbama s Južnom Korejom, u demonstraciji sile protiv Sjeverne Koreje kao dio odvraćanja Pjongjanga od testiranja nuklearnog naoružanja, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na AP.

Bombarderi B-52 učestvuju u zajedničkim zračnim vježbama s američkim i južnokorejskim borbenim avionima iznad Korejskog poluotoka, saopćilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje, navodi AP.

Navedeno je kako je ovo prvo raspoređivanje američkih bombardera B-52 na poluotoku za mjesec dana i da vježbe „pokazuju snažnu odlučnost Seula i Washingtona te njihovu savršenu spremnost da brzo i nadmoćno odgovore na svaku provokaciju Sjeverne Koreje“.

Upozorenje Pjongjanga

Južnokorejska i američka vojska proširile su svoje zajedničke vojne vježbe kao odgovor na nuklearne i raketne prijetnje iz Sjeverne Koreje.

Pjongjang doživljava takve vježbe kao provokacije koje pokazuju namjeru rivala da napadnu Sjevernu Koreju.

Dan nakon posljednjeg leta bombardera B-52 na poluotoku 6. marta Kim Yo-jong, utjecajna sestra sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una, upozorila je da je njena zemlja spremna poduzeti „brzu i opsežnu akciju“ protiv SAD-a i Južne Koreje.

Izvor: Agencije