Osumnjičena za ubistvo ruskog blogera optužena za terorizam

Istražitelji su optužili 26-godišnju Darju Trepovu za terorizam zbog ubistva proratnog vojnog blogera Vladlena Tatarskog u eksploziji bombe u Sankt Peterburgu.

Darja Trepova je optužena za počinjenje 'terorističkog čina organizirane grupe, koji je prouzrokovao namjernu smrt' (Reuters)

Ruski istražitelji u utorak su optužili 26-godišnju Darju Trepovu za terorizam zbog ubistva proratnog vojnog blogera Vladlena Tatarskog u eksploziji bombe u Sankt Peterburgu.

Tatarski, pristalica ruske vojne kampanje u Ukrajini, pravog imena Maxim Fomin, ubijen je u nedjelju u eksploziji u kafiću u kojem je trebao govoriti o iskustvima ratnog izvjestitelja u zoni borbenih učinaka u istočnoj Ukrajini, prenosi Hina.

Istražna komisija za teška krivična djela saopćila je da je Trepova optužena za počinjenje “terorističkog čina organizirane grupe, koji je prouzrokovao namjernu smrt”.

Dodali su da je postupala prema uputama ljudi koji djeluju u ime Ukrajine.

Kremlj je u ponedjeljak objavio da je ubistvo istaknutog ratnog blogera “teroristički čin” i da postoje dokazi da je s time povezana Ukrajina.

Optužio je Kijev da je upleten u ubistvo u saradnji s pristalicama ruskog opozicijskog čelnika Alekseja Navaljnog, koji se nalazi u zatvoru.

Eksplozija u kafiću vođe Wagnera

Kafić u kojem se dogodilo ubistvo vlasništvo je vođe Wagnera Jevgenija Prigožina, koji smatra da je za ubistvo odgovorna grupa radikala, a ne Kijev.

Mediji, među kojima je i državna agencija Tass, navode kako je Trepova osumnjičena da je na skup donijela bombu skrivenu u kipiću koji je predan blogeru.

Trepova je prebačena iz Sankt Peterburga u Moskvu.

Tužitelji bi u utorak trebali zatražiti od okružnog suda Basmanni da je zadrži u pritvoru prije suđenja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je posmrtno odlikovao Tatarskog.

“Za hrabrost i odvažnost iskazanu u obavljanju svojih profesionalnih dužnosti, vojni dopisnik Fomin, Maksim Jurijevič [Vladlen Tatarski] posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost”, piše u odluci.

Prije Tatarskoga ubijena je Darja Dugina, kći istaknutog ultranacionaliste, u eksploziji automobila u blizini Moskve prošlog augusta.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada