I u Njemačkoj zahtjevi za zabranu električnih romobila

Nakon referenduma na kojem su se građani Pariza odlučili za zabranu, i u Njemačkoj su sve glasniji zahtjevi za strožim pravilima prilikom upotrebe ovih vozila.

Građani Pariza su sa 89 posto glasova na referendumu odlučili o zabrani iznajmljivanja električnih romobila (Reuters)

Nakon referenduma na kojem su se građani Pariza odlučili za zabranu električnih romobila, i u Njemačkoj su sve glasniji zahtjevi za strožim pravilima prilikom upotrebe ovih vozila.

“I u Njemačkoj gradovi sada moraju iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi ograničili iznajmljivanje električnih romobila ili pločnike, parkove i trgove potpuno oslobodili ovih vozila”, saopćilo je udruženje pješaka Fuss, prenosi Hina.

Iskustvo iz Pariza pokazalo je kako električne romobile iznajmljuju isključivo mladi i turisti iz puke zabave, dodaje se u saopćenju.

Prvobitna ideja, po kojoj će se romobilima koristiti osobe koje odlaze na posao i time smanjiti emisije ugljen-dioksida, pokazala se kao pogrešna.

‘Gradovi sami trebaju odlučiti’

Predstavnik njemačkog Udruženja gradova i općina Gerd Landsberg odbacio je zabranu iznajmljivanja po uzoru na Pariz te se založio za strože kazne i pravila kod iznajmljivanja.

“Problemi s električnim romobilima za iznajmljivanje su u svim gradovima slični, ali zabrana je pogrešan put. Ono što nam je potrebno su stroža pravila”, rekao je on za dnevnik Augsburger Allgemeine.

Smatra da savezne pokrajine gradovima moraju dati zakonske ovlasti po kojima će gradovi sami određivati ponuđačima po kojim pravilima će iznajmljivati električne romobile.

Isto tako je, smatra predstavnik Udruženja njemačkih gradova, na saveznom nivou potrebno zakone o sigurnosti u prometu prilagoditi korištenju ovih vozila.

To se, prije svega, odnosi na pravila parkiranja.

Osim haosa pri parkiranju električnih romobila, koje korisnici često ostavljaju nasred pločnika, postoji i potreba za strožim kaznama kod upravljanja u alkoholiziranom stanju te prevelikom brzinom.

Predstavnik Sindikata policajaca Michael Martens kazao je za medijsku kuću Redakcijska mreža Njemačke (RND) da su električni romobili prebrzi te da je potrebna ugradnja ograničenja brzine.

Zabrana u Bostonu i Torontu

“Električni romobili su jednostavno prebrzi. Umjesto aktualnih 20 kilometara na sat, brzina bi trebala biti ograničena na najviše 15 kilometara na sat”, rekao je.

Martens je zaključio kako kod ponuđača u Njemačkoj “nedostaje volje” za promjenama iz straha da će se smanjiti broj korisnika.

Građani Pariza su sa 89 posto glasova na referendumu u nedjelju odlučili o zabrani iznajmljivanja električnih romobila, a zabrana bi trebala stupiti na snagu 1. novembra.

Iznajmljivanje električnih romobila su već zabranili neki gradovi poput Bostona ili Toronta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada