Yolanda Diaz želi postati prva premijerka u historiji Španije

Yolanda Diaz je objavila kandidaturu i očekuje da će postati prva premijerka u historiji Španije.

Yolanda Diaz očekuje da će biti prva premijerka Španije (EPA)

Španska ministrica rada i predsjednica ljevičarske platforme Sumar Yolanda Diaz počela je na današnjoj konferenciji u Madridu kampanju za parlamentarne izbore koji se održavaju krajem godine i najavila svoju želju da postane prva premijerka u historiji zemlje, prenosi Tanjug.

“Danas s pokornošću pravim korak naprijed. Želim postati prva žena u historiji koja će biti na premijerskoj funkciji”, izjavila je Diaz pred više od 3.000 ljudi, koji su njene riječi pozdravili ovacijama.

Ona je dodala da je “Španija nezaustavljiva” i da nema nazad, prenosi Reuters.

Komunistička porodica

Diaz, kćerka i nećakinja prominentnih španskih komunista, nije objavila detaljan program, ali je najavila novu “povelju prava” i demokratski, socijalni i ekonomski “ugovor” za sljedeću deceniju.

Događaju su prisustvovali saveznici iz njene Komunističke partije, gradonačelnici Barcelone i Valencije kao i feministkinje i predstavnici organizacija koje se bore za prava LGBT populacije.

Britanska agencija je primijetila da su predstavnici stranke Podemos, koji je zajedno s pokretom Sumar na vlasti u Španiji, bili odsutni.

Za sada nije jasno hoće li Podemos, koji biračima nudi sličnu ljevičarsku politiku kao Sumar, podržati Yolandu Diaz ili nastupiti odvojeno na parlamentarnim izborima.

Izvor: Agencije