Video: Snažne oluje u SAD-u odnijele najmanje 32 života

Broj mrtvih u snažnim olujama koje su uzrokovale tornada u južnim i srednjezapadnim regijama Sjedinjenih Američkih Država porastao je tokom vikenda na najmanje 32.

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je u nedjelju 'veliku katastrofu' u Arkansasu te naredio saveznu pomoć u oporavku (Reuters)

Broj mrtvih u snažnim olujama koje su uzrokovale tornada u južnim i srednjezapadnim regijama Sjedinjenih Američkih Država porastao je tokom vikenda na najmanje 32, prema lokalnim dužnosnicima i medijskim izvještajima.

U Memphisu u saveznoj državi Tennessee, dvoje djece i jedna odrasla osoba pronađeni su mrtvi nakon što su jaki olujni vjetrovi srušili stabla na nekoliko kuća, saopćila je policija u Memphisu, prenosi Hina.

U okrugu McNairy u Tennesseeju dužnosnici su izvijestili o još dvije osobe koje su izgubile život, nakon što su ranije u subotu prijavili sedam smrtnih slučajeva, prenose lokalni mediji.

Ministarstvo zdravstva Tennesseeja u nedjelju je izvijestilo da su u još tri okruga zabilježena dodatna tri smrtna slučaja povezana s vremenskim prilikama, ali nije dalo više detalja.

U okrugu Owen u Indiani, prema državnom Odjelu za prirodne resurse, u kampu u McCormick's Creek State Parku pronađena su tijela jednoga para.

Dodatnih 15 smrtnih slučajeva u oluji koja je stvorila tornada u nekoliko područja ranije je prijavljeno u Arkansasu, Illinoisu, Indiani, Delawareu, Mississippiju i Alabami. Više je desetaka ozlijeđenih, a mnoge su zgrade oštećene ili uništene.

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je u nedjelju “veliku katastrofu” u Arkansasu te naredio saveznu pomoć u oporavku.

Predsjednik je u izjavi u nedjelju poslijepodne rekao da se on i supruga Jill Biden mole za ljude pogođene olujama tokom vikenda te zatražio od nadležnih saveznih dužnosnika “da pomognu u hitnim potrebama i dugoročnoj obnovi”.

Upozorenje na nevrijeme

“Znamo da porodice širom Amerike oplakuju gubitak voljenih, očajnički čekaju vijesti o onima koji se bore za svoje živote i prebiru po ruševinama svojih domova i kompanija”, rekao je.

Nacionalni centar za predviđanje oluja upozorio je u nedjelju na loše vremenske uvjete u dijelovima sjevernog i sjeveroistočnog Teksasa oko Dallasa i Fort Wortha, uključujući vrlo veliki grad, snažne udare vjetra i “jaki tornado ili dva”.

Međunarodni aerodrom Dallas Fort Worth u nedjelju je na nekoliko sati bio zatvoren za dolazne letove, a odlazni su letovi odgođeni nakon što je područje pogođeno jakom kišom, gradom i vjetrovima.

Slično loše vrijeme, uključujući oluje s grmljavinom, prognozirano je kasnije ove sedmice za veći dio srednjeg zapada između Chicaga i Little Rocka u Arkansasu, saopćio je centar.

Izvor: Agencije