OPEC+ koordinirano smanjuje proizvodnju nafte do kraja 2023.

Potpredsjednik ruske Vlade Aleksander Novak objavio je kako će Rusija do kraja godine smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno.

Moskva je objavila redukciju istovremeno kad su ograničenja proizvodnje najavili i Saudijska Arabija, Kuvajt, Oman, Irak i Ujedinjeni Arapski Emirati (Reuters - Ilustracija)

Članice organizacije OPEC+ u nedjelju su koordinirano najavile rezanje proizvodnje sirove nafte do kraja 2023. godine, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Potpredsjednik ruske Vlade Aleksander Novak objavio je kako će Rusija do kraja godine smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno.

Moskva je to objavila istovremeno kad su ograničenja proizvodnje najavili i Saudijska Arabija, Kuvajt, Oman, Irak i Ujedinjeni Arapski Emirati, svi do kraja ove godine.

“Kako bi djelovali kao odgovoran učesnik tržišta i kao mjera opreza protiv daljnje nestabilnosti tržišta, Ruska Federacija će provesti dobrovoljno smanjenje proizvodnje od 500.000 barela dnevno do kraja 2023“, najavio je Novak.

Time je Rusija drugi put produžila to ograničenje koje je ruski potpredsjednik Vlade najavio u februaru. Krajem marta Novak je rekao da je Rusija blizu ciljane proizvodnje od 9,5 miliona barela dnevno.

Najave rezanja milion barela

Saudijska Arabija u nedjelju je objavila da ograničava svoju proizvodnju također za 500.000 barela dnevno, od maja do kraja godine. Saudijsko Ministarstvo energetike naglasilo je da je riječ o mjeri opreza kako bi se stabiliziralo tržište nafte.

Ujedinjeni Arapski Emirati najavili su smanjenje za 144.000, Alžir za 48.000, Irak za 211.000, Kuvajt za 128.000, a Oman za 40.000 barela dnevno, prenose njihove agencije.

Kazahstannstko Ministarstvo energetike objavilo je u nedjelju da će srezati proizvodnju za 78.000 barela na dan od maja do kraja godine u koordinaciji s drugim članicama OPEC+

Bloomberg piše kako će zbog toga ukupno na tržištu dnevno biti milion barela nafte manje.

Izvor: Agencije