Kina poručila SAD-u: Prestanite se miješati u poslove Hong Konga

Kineski čelnik je istakao da su američka Vlada i Blinken diskreditirali uspješnu praksu politike „jedna država, dva sistema“.

Glasnogovornik je istakao da su američka Vlada i Blinken diskreditirali uspješnu praksu politike „jedna država, dva sistema“ (Reuters - Ilustracija)

Kancelarija komesara kineskog Ministarstva vanjskih poslova u specijalnoj administrativnoj regiji Hong Kongu pozvala je Sjedinjene Američke Države da se prestanu miješati u poslove Hong Konga i unutrašnje poslove Kine u bilo kom obliku, prenosi agencija Tanjug.

Glasnogovornik te kancelarije izjavio je kao odgovor na izvještaj o Hong Kongu koji je objavila američka Vlada, ali i kao odgovor na izjavu američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, objavio je Međunarodni kineski radio, prenosi Tanjug.

Glasnogovornik je istakao da su američka Vlada i Blinken diskreditirali uspješnu praksu politike „jedna država, dva sistema“, Zakon o nacionalnoj sigurnosti i novi izborni sistem Hong Konga, te oklevetali vladavinu prava, demokratiju, slobodu i ljudska prava u Hong Kongu.

Visoki stepen autonomije

Oni su se također umiješali u poslove Hong Konga i unutrašnje poslove Kine i prekršili principe međunarodnog prava i osnovne norme koje regulišu međunarodne odnose, ukazao je glasnogovornik.

Prema njegovim riječima, kineska Vlada je uvijek u potpunosti provodila princip “jedna država, dva sistema” i ljudi iz Hong Konga upravljaju gradom sa visokim stepenom autonomije.

Glasnogovornik je rekao da činjenice dokazuju da Zakon o nacionalnoj sigurnosti štiti prosperitet i stabilnost Hong Konga i sigurnost zemlje, kao i da je naišao na široku podršku javnosti. Niko nema privilegiju biti iznad zakona, a prava i slobode ne smiju štetiti javnom interesu, naveo je glasnogovornik.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada