Trudeau: Kina koristi robove u proizvodnji litijuma

Kanada je prošle jeseni najavila oštriju politiku prema ulaganju u minerale – posebno prema dominantnom proizvođaču, Kini.

Trudeau navodi kako Kanada ima velike izvore litijuma (Reuters)

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je kako Kina koristi robovsku radnu snagu za proizvodnju litijuma, dok je govorio o naporima Kanade da poveća proizvodnju ovog metala koji se koristi u elektrotehnici vozila i ostalih tipova baterija, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Kanada je prošle jeseni najavila oštriju politiku prema ulaganju u minerale – posebno prema dominantnom proizvođaču, Kini, dok je radila na tome da ojača svoje domaće snabdjevanje ključnim mineralima, nakon što je globalna pandemija razotkrila probleme u lancu snabdijevanja i izazvala velike prekide u proizvodnji.

Ekologija na prvom mjestu

Ova sjevernoamerička država ima velike izvore litijuma, kako je istakao Trudeau.

Međutim, Kina je tokom decenija napravila strateške odluke koje su je učinile daleko najvećim svjetskim proizvođačem litijuma, koji se koristi u mobilnim telefonima i električnim vozilima.

“Iskreno… litijum iz Kanade će biti skuplji, jer ne koristimo robovsku radnu snagu. Baš zato što stavljamo ekologiju na prvo mjesto. To je nešto čega se pridržavamo”, poručio je, između ostalog, šef kanadske Vlade.

Izvor: Agencije