Sestra Kim Jong-una kritizirala sporazum SAD-a i Južne Koreje o vojnoj saradnji

Što više neprijatelji raspoređuju nuklearno oružje u blizini Korejskog poluotoka, to će ostvarivanje našeg prava na samoodbranu biti u direktnoj proporciji, izjavila je Kim Yo-jong.

Sjeverna Koreja je uvjerena u potrebu 'daljeg usavršavanja' svog nuklearnog programa, kaže Kim Yo-jong (AP)

Kim Yo-jong, utjecajna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, upozorila je da sporazum između Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje o smanjenju nuklearne prijetnje Pjongjanga mogao dovesti samo do “ozbiljnije opasnosti”.

Tokom državne posjete južnokorejskog predsjednika Sjedinjenim Američkim Državama, Washington i Seul su upozorili Sjevernu Koreju da bi bilo kakav nuklearni napad izazvao odgovor koji bi “okončao” režim u Pjongjangu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Sjeverna Koreja je uvjerena u potrebu “daljeg usavršavanja” svog nuklearnog programa, odgovorila je Kim Yo-jong, čiju je izjavu u subotu prenijela sjevernokorejska državna agencija KCNA.

‘Washingtonska deklaracija’

“Što više neprijatelji insistiraju na održavanju nuklearnih vježbi, to više raspoređuju nuklearno oružje u blizini Korejskog poluotoka i to će ostvarivanje našeg prava na samoodbranu biti u direktnoj proporciji”, izjavila je Kim Yo-jong.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol i njegov američki kolega Joe Biden usvojili su u srijedu “Washingtonsku deklaraciju” kojom se značajno osnažuje njihova vojna saradnja, uključujući i onu po pitanju nuklearnog naoružanja.

Među mjerama dogovorenim ovim sporazumom je zaustavljanje podmornice s balističkim projektilima na nuklearni pogon u Južnoj Koreji, prvi put nakon četiri decenije.

Nuklearni program Sjeverne Koreje

Ovaj sporazum će “samo pridonijeti ugrožavanju mira i sigurnosti u sjeveroistočnoj Aziji i u svijetu, stoga je to akcija koja se nikako ne može pozdraviti”, poručila je Kim Yo-jong.

Sjeverna Koreja je izdržala godine međunarodnih sankcija kako bi nastavila svoj razvoj nuklearnog i raketnog programa i nije pokazala nikakav znak da je spremna napustiti svoj arsenal koji vidi kao osiguranje od bilo kakvog pokušaja svrgavanja režima.

Pjongjang je ove godine izveo rekordnu seriju lansiranja, uključujući testiranje svog prvog balističkog projektila na kruto gorivo, ključnog tehnološkog otkrića za oružane snage Kim Jong-una.

Izvor: Agencije