Aprilski temperaturni rekordi u Španiji i Portugalu

U španskoj Cordobi na jugu izmjereno 38,8, a u portugalskoj Mori 36,9 stepeni Celzijusa.

Ove sedmice su Španija i Portugal pogođeni valom vrućine zbog mase toplog i suhog zraka iz sjeverne Afrike (Reuters)

Kontinentalna Španija i Portugal zabilježili su ove godine temperaturne rekorde za mjesec april, pa je tako u španskoj Cordobi na jugu izmjereno 38,8, a u portugalskoj Mori 36,9 stepeni Celzijusa, objavile su meteorološke službe dviju država, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Temperaturni rekord u kontinentalnoj Španiji izmjeren je u četvrtak na meteorološkoj stanici na aerodromu u Cordobi, objavila je španska meteorološka agencija Aemet na Twitteru.

Raniji rekord datira iz 2011. kada je u Elcheu na istoku države bilo 38,6 stepeni Celzijusa. Ovaj “privremeni podatak” još mora biti potvrđen, naveo je Aemet.

To, međutim, nije apsolutni rekord u čitavoj Španiji za april jer je historijski maksimum izmjeren 2013. na Kanarskim otocima koji se nalaze uz obalu sjeverozapadne Afrike – 40,2 stepena.

Znak zagrijavanja planete

Ove sedmice su Španija i Portugal pogođeni valom vrućine zbog mase toplog i suhog zraka iz sjeverne Afrike. Temperature bi od vikenda trebale početi padati, navode agencije.

U Portugalu je u gradu Mori, u centralnom dijelu države, u četvrtak je bilo 36,9, objavio je nacionalni meteorološki institut.

Još pet mjesta u centralnom dijelu države i na jugu premašilo je raniji rekord od 36 stepeni koji je upisan 20. aprila 1945. u Pinhaou na sjeveroistoku, rekao je Ricardo Deus, klimatolog s Portugalskog instituta za more i atmosferu (IPMA).

Naučnici navode kako je sve više toplinskih valova znak zagrijavanja planete, a oni će se produživati i intenzivirati.

Izvor: Agencije