Zaraćene strane u Sudanu optužuju se za pucanje na turski avion

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je napad na avion C-130, ne navodeći imena počinitelja, te saopćilo da nema izvještaja o žrtvama.

Ministarstvo odbrane Turske potvrdilo je pucanje na njihov avion (Anadolija)

Sudanska vojska i šaravojne Snage za brzu podršku (RSF) međusobno se optužuju za kršenje posljednjeg prekida vatre nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, javila je novinarka Al Jazeere Hiba Morgan iz Kartuma.

RSF je optužio sudansku vojsku za pokretanje zračnih napada na svoje položaje u Omdurmanu i sjevernom Khartoumu, kazala je ona, dodajući da je vojska ranije optužila RSF da je pucao na turski avion za evakuaciju.

Sudanska vojska se oglasila saopćenjem u kojem je optužila RSF da je pucao na turski avion za evakuaciju dok je slijetao na aerodrom Wadi Seyidna u blizini Kartuma, oštetivši sistem snabdijevanja gorivom.

Avion C-130 sigurno je sletio i popravlja se.

Produžen prekid vatre za 72 sata

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je napad, ne navodeći imena počinitelja i reklo da nema izvještaja o žrtvama.

“Na naš evakuacijski avion C-130 pucano je iz lakog oružja. Naš je avion sigurno sletio. Iako nema povrijeđenih među našimm osobljem, provode se potrebne popravke na našem avionu”, navodi se u saopćenju turskog Ministarstva odbrane.

RSF je demantirao pucanje na turski avion za evakuaciju, optužujući vojsku za “širenje laži”.

Dvije su se frakcije složile produžiti prekid vatre za 72 sata, kako bi se omogućio humanitarni pristup, ali borbe su se rasplamsale.

“Naše snage su ostale striktno predane humanitarnom primirju koje smo dogovorili od ponoći i nije istina da smo gađali bilo koji avion na nebu Wadi Seyidna u Omdurmanu”, piše u saopćenju RSF-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada