‘Wiener Zeitung’ nakon 320 godina prestaje izlaziti u štampanom izdanju

Parlament Austrije odlučio je završiti sa štampanjem jednog od najstarijih dnevnih listova na svijetu, koji će se ubuduće moći čitati u digitalnom obliku.

Dnevnik je osnovan 1703. godine, pod nazivom 'Wiennerisches Diarium' (Bečki dnevnik), i bio je službeno glasilo Habsburške monarhije (AFP)

Parlament Austrije odlučio je u četvrtak zauvijek završiti sa štampanjem Wiener Zeitunga, jednog od najstarijih dnevnih listova na svijetu, koji će se ubuduće moći čitati samo u digitalnom obliku.

Taj 320 godina star dnevni list od sada će se štampati samo kao mjesečnik, odlučila je konzervativno-zelena koalicija, unatoč oštrim kritikama umjetnika i opozicionih stranaka, prenosi Hina.

Dnevnik je osnovan 1703. godine, tada pod nazivom Wiennerisches Diarium (Bečki dnevnik), i bio je službeno glasilo Habsburške monarhije.

Vladajuća koalicija je 2021. godine odlučila da taj list u vlasništvu austrijske vlade prestane objavljivati oglase kompanija, čime se uglavnom finansirao.

Kritike zbog gašenja dnevnika

“List ima više čitatelja iznad 90 od onih koji su mlađi od 30 godina”, rekla je ministrica za porodicu i medije Susanne Raab iz konzervativne austrijske Narodne stranke (OVP).

Austrijska književnica i dobitnica Nobelove nagrade Elfriede Jelinek te umjetnik Andre Heller neke su od istaknutih osoba koje su pokušale očuvati štampano izdanje.

Opozicioni zastupnici kritizirali su odluku, jer smatraju da ona osiromašuje medijski prostor.

“To je udarac za medijsku politiku i kulturu”, rekao je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske stranke (SPO) Jorg Leichtfried.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada