Sullivan: SAD ne prekida veze s Kinom, mi smanjujemo rizike

Naše kontrole izvoza usmjerene su na tehnologije koje bi mogle promijeniti ravnotežu vojne moći, kaže američki savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Jake Sullivan je istakao kako je svijetu potrebno novo pomirenje (EPA)

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavio je kako Sjedinjene Američke Države ne slijede strategiju prekida ekonomskih veza s Kinom, već pokušavaju smanjiti rizike i diversificirati svoje lance snabdijevanja, naročito pristup kritičnim tehnologijama koje mogu utjecati na ravnotežu vojne moći.

U obraćanju na Institutu Brookings u Washingtonu iznio je ocjene o globalnoj ekonomskoj strategiji SAD-a i odnosima s Kinom.

Naglašavajući da su izvozna ograničenja SAD-a u Kinu specifična za neke kritične sektore i ne ciljaju na opće ekonomske odnose, Sullivan je rekao kako SAD ne prekida veze s Kinom, “mi smanjujemo rizike”.

“Naše kontrole izvoza usko su usmjerene na tehnologije koje bi mogle promijeniti ravnotežu vojne moći. Želimo biti sigurni da se tehnologije iz SAD-a i njegovih saveznika ne koriste protiv nas.”

‘Svijetu treba novo pomirenje’

Sullivan je kazao da je Ursula Von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, nedavno ukazala na potrebu smanjenja rizika ekonomske ovisnosti u odnosima s Kinom,e da je SAD dogovorio s evropskim saveznicima da smanje rizike te da je ovaj pristup predstavlja stvaranje učinkovitih i otpornih lanaca snabdijevanja.

Rekao je kako je pandemija COVID-19 otkrila krhkost lanaca snabdijevanja, klimatske promjene ugrozile živote i sredstva za život, a ruski napad na Ukrajinu otkrio je rizike od pretjerane ovisnosti u ekonomiji.

“Svijetu je potrebno novo pomirenje”, kazao je Sullivan.

Izvor: Agencije