SAD proširuje program spajanja migranata s njihovim porodicama

Program će se proširiti na građane Kolumbije, El Salvadora, Gvatemale i Hondurasa, u nastojanju stvaranja novih zakonitih puteva za migrante.

Sjedinjene Američke Države proširit će program spajanja migranata s njihovim porodicama (EPA)

Sjedinjene Američke Države proširit će program spajanja migranata s njihovim porodicama, koji je trenutno dostupan Kubancima i Haićanima na dodatne nacionalnosti, rekli su američki dužnosnici, kao dio mjera kojima je svrha obuzdati rekordne prelaske granice, prenosi Hina.

Program će se proširiti na građane Kolumbije, El Salvadora, Gvatemale i Hondurasa, u nastojanju stvaranja novih zakonitih puteva za migrante, rekli su dužnosnici.

Proširenje spajanja s porodicom samo je jedan u nizu programa koje je predstavila administracija predsjednika Joea Bidena u svrhu suočavanja s potencijalnim porastom ilegalne imigracije kad se 11. maja ukinu granična ograničenja koja su na snazi od 2020. godine zbog COVID-a 19.

Rekordan broj migranata

Biden, demokrat, koji će tražiti još jedan predsjednički mandat, politički se teško nosi s rekordnim brojem migranata koji ilegalno prelaze granicu s Meksikom.

Republikanci su rekli da je Biden trebao zadržati restriktivne useljeničke politike bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, najizglednijeg kandidata za predsjedničku nominaciju republikanaca.

Postojeći program spajanja obitelji koji je otvoren Kubancima i Haićanima dopušta američkim građanima ili trajnim stanovnicima da predaju zahtjev i dovedu članove porodice s odobrenom imigrantskom vizom dok im se ne odobri boravišna viza.

Program spajanja porodica nije isti kao program koji je Biden pokrenuo u januaru, a koji dopušta do 30.000 migranata s Kube, Haitija, Nikaragve i Venezuele, da uz američke garancije uđu u zemlju zračnim putem.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada