Ruski list: Dvije opcije Amerikanaca – treći svjetski ili drugi građanski rat

Hoće li Biden uspjeti na izborima i time izazvati treći svjetski rat, ili će uspjeti Trump i izazvati drugi građanski rat u Americi, pita autor teksta.

Autor navodi da Trump tvrdi da se bori da spriječi treći svjetski rat (Reuters)

Bivši američki predsjednik Donald Trump smatra da reizbor sadašnjeg predsjednika Joea Bidena za drugi predsjednički mandat nagovještava kraj svijeta, jer to može izazvati treći svjetski rat. U isto vrijeme, posmatrači upozoravaju da sve veći razdor između konzervativaca i liberala najavljuje izbijanje drugog građanskog rata u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dmitrij Bavirin u svom izvještaju u ruskom listu Vzglyad objašnjava da Bidenova najava kandidature za drugi predsjednički mandat čini izglednim da će se ponovo takmičiti s bivšim predsjednikom Donaldom Trampom. Hoće li onda Biden uspjeti i time izazvati treći svjetski rat, ili će uspjeti Trump i izazvati drugi građanski rat u Americi?

Bavirin u svom izvještaju kaže da izbor između ova dva kandidata izaziva zabrinutost kod 38 posto američkih građana, strah kod 29 posto i tugu kod 23 posto, prema nedavnoj anketi.

‘Najava kraja svijeta’

Bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je, također, najavio svoju kandidaturu za predstojeće predsjedničke izbore, smatra da Bidenov reizbor za drugi mandat najavljuje kraj svijeta, jer će dovesti do izbijanja trećeg svjetskog rata.

Ulazak Bidena u predsjedničku utrku bio je iznenađenje za mnoge posmatrače. U posljednje vrijeme je prikrivao svoju namjeru da se kandidira, jer mu nedostaju postignuća koja bi povećala njegove šanse za pobjedu u izbornoj utrci i zbog niskog stepena zadovoljstva njegovim djelovanjem.

Svojom iznenadnom objavom kandidature, Biden se poštedio tereta upuštanja u neugodne razgovore i utišao je glasove članova stranke koji su odbili njegovu kandidaturu uprkos svojoj privrženosti principu stranačkog jedinstva. Tokom utrke za stranačku nominaciju, Biden bi se mogao suočiti sa mnogo rivala, što, smatra autor, donekle ide u prilog Bidenu.

Autor ističe da je Trumpovo pojavljivanje pred sudom otvorilo ”prozor mogućnosti” za Bidena, što je njegov tim uspio iskoristiti. Istovremeno, ovo suđenje je udvostručilo Trumpov rejting odobravanja, što mu je omogućilo da pretekne sve potencijalne republikanske rivale za stranačku nominaciju na izborima.

Da bi osigurao svoju kandidaturu za drugi mandat, Bidenu treba Trump kao suparnik, jer, kao prvo, samo Trumpa, s njegovim bremenom grešaka i nedostataka, može pobijediti, a drugo, jer je politička kultura SAD-a izgrađena na principu “nakon prvog poraza, slijedi drugi poraz”. S druge strane, uprkos Trumpovim jednako respektabilnim godinama i njegovoj umiješanosti u neke slučajeve, šanse da dobije drugi predsjednički mandat također nisu male, a budućnost kampanje u velikoj mjeri ovisi o detaljima krivičnog suđenja.

Idealan scenarij za Rusiju

Autor navodi da Trump također tvrdi da se bori da spriječi treći svjetski rat, nakon što su ga njegovi protivnici, poput Bidena i Clintona, opisali kao “fašističku prijetnju”, “opasnog fanatika” i “idiota”.

Bavirin objašnjava da je Biden trenutno na putu sukoba s dvije nuklearne sile, a to su Rusija i Kina. Što se tiče konfrontacije s Kinom još uvijek nije dobila akutni karakter i može se skrenuti s tog puta, dok je situacija s Rusijom drugačija. Biden tu ne može promijeniti svoju politiku i udaljiti SAD od sukoba između Rusije i Ukrajine, jer je to ravno priznanju nesposobnosti i dokazu činjenice da su desetine hiljada Ukrajinaca stradali uzalud, te kako su bačene desetine milijardi dolara.

Na kraju teksta autor kaže da je idealan scenarij za Rusiju da se događaji razvijaju u pravcu toga da Biden postane manje sposoban tokom nadmetanja s Trumpom i da konfrontacija postane provokativnija jer će kandidati suočiti građane da biraju između života i smrti, povećavajući time haos i stvarajući razdor između konzervativne i liberalne strane.

Tada neće biti trećeg svjetskog rata, ali će biti, ako se ne opamete, drugog građanskog rata u Sjedinjenim Američkim Državama, zaključuje autor.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada