Politico: Oštar duel osamdesetogodišnjaka – Biden ili Trump

Službeni ulazak Joea Bidena u predsjedničku kampanju stavit će pred izazov pitanje je li Amerika zemlja za starce.

I Joe Biden i Donald Trump borili su se s pitanjima fizičke i mentalne oštroumnosti dok su bili na dužnsti, (EPA)

Službeni ulazak Joea Bidena u predsjedničku kampanju stavit će pred izazov pitanje je li Amerika zemlja za starce.

Aktuelni predsjednik je sa 80 godina već najstariji prvi čovjek u historiji SAD-a, a njegova odluka da zatraži još jedan mandat otvara mogućnost revanša na izborima s Donaldom Trumpom, koji bi za dva mjeseca trebao napuniti 77 godina.

Za zemlju koja se voli ponositi mladalačkom vitalnošću, piše u tekstu na portalu Politico, vjerovatnije je da će u novembru 2024. godine glasači birati između dva muškarca koji bi bili osamdesetogodišnjaci na najvišoj državnoj dužnosti.

“To je jedna od velikih nedoumica koju ljudi imaju. Ne samo godine, već i percipirana dob i nastup”, rekao je Dave Carney, dugogodišnji republikanski konsultant, koji još nije odlučio koga će podržati 2024. godine.

I Biden i Trump borili su se s pitanjima fizičke i mentalne oštroumnosti dok su bili na dužnosti, a svaki je insistirao na tome da njihov učinak naglašava sposobnost da se nose s naporima posla.

Priča o godinama postaje sve aktuelnija

Izbori 2024. godine također će pružiti priliku da im sudimo, kaže se u tekstu Politica.

Ali, stvarna kampanja neće početi još neko vrijeme.

Trump, koji se suočava s neizvjesnim republikanskim predizborima, počeo je održavati predizborne događaje i povremene skupove.

Biden, koji se ne suočava s pravim unutarstranačkim izazovom, počeo je skupljati novac, no njegovi pomoćnici su signalizirali da neće početi s akcijom prije sljedeće godine.

Uprkos razlici od samo tri godine starosti, priča o godinama postaje sve aktuelnija za Bidena, koji se kreće značajno sporije nego prije nekoliko godina.

Članovi njegovog najužeg kruga znaju kakav danak posao uzima svakom predsjedniku i vidjeli su da se on lakše umara.

Ako bude izabran, na kraju drugog mandata imao bi 86 godina, gotovo deset više od očekivanog životnog vijeka muškaraca u SAD-u.

Anketa za anketom pokazuje da birači – uključujući demokrate, koje hvale posao koji je obavio – nisu sigurni da žele da se Biden ponovo kandidira, a većina navodi njegove godine kao najveću brigu.

No, Bidenovi saveznici i većina demokrata vjeruju da je on još uvijek spreman za taj posao.

Biden je od svojih ljekara dobio zdravstvenu ocjenu, a njegovi savjetnici vjeruju da je izborna utrka 2020. godine jasno pokazala da su birači postali zadovoljniji sa starijim ljudima na pozicijama moći, u politici ili u biznisu.

Za Bidenov tim godine se često mogu preoblikovati u mudrost te tvrde da je bio “čvrste ruke u teškim vremenima”.

I oni hvale zavidan zakonodavni učinak – uključujući dobre rezultate u segmentima infrastrukture, oružja i klimatskih promjena.

Sada će Biden morati krenuti na put

Također vjeruju da će prijetnja koju Trump predstavlja nacionalnoj demokratiji izazvati odaziv glasača, čak i ako neki od njih imaju rezerve prema Bidenu.

“Sviđa mi se ono što sam predsjednik kaže. Ima rečenicu u kojoj govori: ‘Samo me gledaj'”, rekla je zastupnica Lisa Blunt Rochester, jedna od supredsjedateljica kampanje.

“Samo gledajući šta se dogodilo samo u prve dvije godine, a onda znajući kakav je njegov plan i kako napredujemo, znamo da je on više nego sposoban.”

Saradnici priznaju da će Bidenova posljednja kampanja biti rigoroznija od one koju je vodio 2020. godine.

Te godine kandidati su mjesecima bili marginalizirani zbog pandemije korona virusa, a Biden je u svom domu u Delawareu otvorio prostor za organiziranje virtualnih događaja, što mu je omogućilo da uglavnom izbjegne trenutke koji odstupaju od scenarija i gafove po kojima je poznat.

Ovoga puta Biden će morati krenuti na put, s tim što će sada na raspolaganju imati predsjednički avion Air Force One.

Saradnici su svjesni danaka koje raspored ima za Bidena.

Ima samo nekoliko ranojutarnjih događaja, što mu omogućava spavanje i vježbanje prije početka većine dana.

Odmori su ugrađeni u njegov raspored, a nakon putovanja često ima neradne dane.

“Bilo da se radi o Kijevu, o sprečavanju međunarodne krize u ranim jutarnjim satima, kao što je učinio na Baliju, ili o napadima na republikance zbog socijalnog osiguranja, Amerikanci i svijet vide njegovo kvalificirano vodstvo”, izjavila je Jen O'Malley Dillon, viša savjetnica Bijele kuće.

I Trump se suočava s pitanjima o starosti i sposobnosti

“Mlađi saradnici moraju se mučiti kako bi izdržali taj tempo.”

Saradnici Bijele kuće također ističu da su drugi predsjednici uzimali dane nakon putovanja u inostranstvo i da je Biden do sada ove godine zadržao gušći raspored putovanja nego što je to činio Barack Obama 2011, iste godine svog predsjedništva.

Trump je u međuvremenu već pokušao učiniti Bidenovu dob problemom, svojim nadimkom “Pospani Joe” i nesuptilnim tvrdnjama da je sadašnji predsjednik izgubio korak.

Širio je memeove predsjednika kako gubi ravnotežu dok je ulazio u Air Force One i nazvao je Bidena “kognitivno oštećenim” u govorima.

Ali, te optužbe nisu upalile 2020. godine i sam Trump se suočava s pitanjima o svojoj starosti i sposobnosti za posao.

Nedavno je Trump pokušao napraviti razliku između dobi i mentalne oštrine, rekavši u intervjuima da ima prijatelje u 80-ima i 90-ima, poput 93-godišnjeg osnivača Home Depota Bernieja Marcusa, koji su “na 100 posto”.

Trump je zadržao robustniji raspored kampanje nego što je to učinio Biden 2020. godine.

Dok je Biden radio i putovao – bio je u Irskoj ovog mjeseca, a sljedećeg mjeseca bi trebao održati sastanke na vrhu u Japanu i Australiji – Trump je bio smješten u svom odmaralištu u Palm Beachu i često je putovao u države gdje je glasanje prijevremeno.

“Predsjednik Trump nastavlja dominirati u anketi za anketom, kako na primarnim, tako i na općim izborima. Ne postoji nijedan drugi kandidat u historiji koji ima energiju i izdržljivost koju ima predsjednik Trump, a on će nadmašiti Joea Bidena kako bi spasio Ameriku”, rekao je Trumpov glasnogovornik Steven Cheung u izjavi.

Ostali će govoriti kako nam treba nova generacija

Trumpovi saradnici tvrde da bivši predsjednik ostaje zaokupljen politikom iz svojih klubova, gdje snima videozapise o politici, radi na telefonima i ugošćuje događaje za prikupljanje sredstava.

I dok nije poznato da ima najzdraviju prehranu, Trump je ipak aktivan.

Ujutro često juri u svojim kolicima za golf i igra na devet rupa prije nego što ode u ured u Mar-a-Lagu, gdje će se sastati sa savjetnicima, zastupnicima i kandidatima koji traže njegovu podršku, a često je vani do kasno navečer, družeći se s članovima kluba i DJ-em za goste na privatnoj terasi.

Dok se kampanja zahuktava, Trumpovi saradnici kažu da će on zadržati gust raspored putovanja i nastaviti krstariti zemljom privatnim avionom na događaje i nenajavljena zaustavljanja gdje može pokazati vještine.

Vjeruju da će sam raspored kampanje biti učinkovit, jer je to prilika da se Trumpa prikaže oštrijim od Bidena u govorima i intervjuima.

“Stvarno ne moramo puno govoriti”, rekao je Trumpov savjetnik.

“Pokazat će se kontrast u energiji i izdržljivosti – i upravo se pokazuje – a to je kontrast koji će se pokazati tokom kampanje.”

I Trump i njegov tim ukazali su na Bidenovu predsjedničku najavu, koja je došla u obliku kratkog videa, umjesto, naprimjer, događaja.

“Trump je, također, stariji, ali ne djeluje tako staro kao predsjednik Biden, djeluje energičnije, i to mu pomaže da izbjegne iste vrste razgovora”, kazao je Carney, piše Politico.

“A svi ostali će govoriti o tome kako nam treba nova generacija ili neki klišej u tom smislu do kraja kampanje.”

I Biden i Trump suočavaju se s pritiskom unutar svoje stranke da ustupe put mlađim zastupnicima da preuzmu vlast.

‘Čini mi se da će se negdje nešto desiti’

Predsjednik se predstavio kao most prema sljedećoj generaciji Demokratske stranke.

Republikanske predsjedničke nade, poput Viveka Ramaswamyja (37) i Nikki Haley (51), kandidature su oblikovale kao potrebno osvježenje za stranku.

Haley je čak predložila testove mentalne sposobnosti za političare starije od 75 godina.

Trump je tada otišao još dalje, rekavši da bi se svako ko se kandidira trebao suočiti ne samo s testom mentalne sposobnosti, već i s fizičkim testom.

Bidenov ulazak u utrku gotovo je osigurao da će razgovori koji su se inače smatrali tabuima postati centralni dio predsjedničke kampanje.

Možda smo već prošli tu tačku, navodi se u analizi.

Tokom intervjua u ponedjeljak za Newsmax, Trump je čak mračno predvidio da Biden neće doći na opće izbore.

“Bilo je teško u to povjerovati prije četiri godine, ali on je bio u podrumu… Čini mi se da će se negdje usput nešto desiti”, kazao je Trump.

Izvor: Al Jazeera