Preleti američke mornarice iznad Tajvanskog moreuza kao poruka

Sedma flota je istakla da prelet američkog aviona pokazuje posvećenost SAD-a slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku.

Patrolni avion Poseidon iznad Tajvanskog moreuza (EPA)

Patrolni avion američke mornarice preletio je iznad Tajvanskog moreuza, saopštila je sedma flota američke mornarice, prenosi Tanjug.

Sedma flota navela je da je pomorski patrolni i izviđački avion P-8A Poseidon preletio iznad Tajvanskog moreuza u u međunarodnom zračnom prostoru, prenio je Reuters.

„Djelujući unutar Tajvanskog moreuza u skladu sa međunarodnim pravom, SAD podržavaju prava navigacije i slobode svih nacija”, navodi se u saopštenju.

Sedma flota je istakla da prelet američkog aviona pokazuje posvećenost SAD-a slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku.

Kina osporava tajvanski suverenitet

Potpredsjednik francuskog Senata, Alain Richard izjavio je tokom sastanka sa predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen u Tajpeju da je francuski vojni brod nedavno prošao kroz Tajvanski moreuz i naglasio da je sigurnost Tajvana važno pitanje za Pariz.

Kina je ovog mjeseca izvela trodnevne vojne vežbe u blizini Tajvana kao odgovor na sastanak predsjednice Tajvana sa predsjedavajućim Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem u Los Angelesu.

Kina je prošle godine saopštila da ima suverenitet, suverena prava i jurisdikciju nad Tajvanskim moreuzom, navodeći da su “lažne tvrdnje” da Tajvanski moreuz pripada međunarodnim vodama.

SAD i Tajvan su osporili tu kinesku tvrdnju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada