Papa u Mađarskoj upozorio na jačanje nacionalizma u Evropi

U otvorenom govoru vladinim dužnosnicima Mađarske Papa je pozvao na odbacivanje “samoživih oblika populizma” i strogo nacionalističkih interesa.

Pozvao je na povratak "evropskom duhu" kako su ga zamislili utemeljitelji moderne Evrope nakon Drugog svjetskog rata, istaknuvši da nacije "moraju gledati izvan nacionalnih granica" (EPA)

Papa Franjo upozorio je u petak na početku posjeta Mađarskoj na opasnosti od jačanja nacionalizma u Evropi te poručio mađarskoj vladi da bi prihvaćanje migranata, zajedno s drugim evropskim državama, bilo u istinskom duhu kršćanstva, prenosi Hina.

U otvorenom govoru vladinim dužnosnicima uključujući premijera Viktora Orbana, koji ima niz sporova s Evropskom unijom, Papa je pozvao na odbacivanje “samoživih oblika populizma” i strogo nacionalističkih interesa.

Pozvao je na povratak “evropskom duhu” kako su ga zamislili utemeljitelji moderne Evrope nakon Drugog svjetskog rata, istaknuvši da nacije “moraju gledati izvan nacionalnih granica”.

Govoreći na dan kada je Rusija izvela prvi masovni zračni napad na Ukrajinu u gotovo dva mjeseca, Papa je ponovno pozvao na okončanje rata, zauzimajući se za “kreativne napore za mir” kako bi se utišali oni koje je nazvao “solistima rata”.

Trdonevni posjet Mađarskoj prvo je putovanje pape Franje nakon hospitalizacije zbog bronhitisa u martu.

Na pitanje novinara u vezi njegova zdravlja na letu iz Rima, Papa se našalio, kazavši “još sam živ” i “tvrdoglav korov nikada ne umire”.

Papa i Orban imaju oprečna mišljenja o migraciji

Orban (59) i Papa imaju oprečna mišljenja o pristupu migraciji s Bliskog istoka i Afrike u Evropu. Papa vjeruje da bi se migrante koji bježe pred siromaštvom trebalo primiti u Evropu.

Orban, čija je vlada sagradila čeličnu ogradu na granici sa Srbijom kako bi zaustavila migrante, ne želi dopustiti da Mađarska postane “imigrantska zemlja” kao što su po njegovu mišljenju postale druge zemlje u Evropi. Godine 2021. zatražio je od pape Franje da “ne dopusti da kršćanska Mađarska nestane”.

U govoru u predsjedničkoj palači koja gleda na Dunav, Papa je citirao sv. Stjepana, osnivača kršćanske Mađarske u 11. vijeku.

“Oni koji se deklariraju kršćanima, u društvu svjedoka vjere, pozvani su svjedočiti i udružiti snage sa svima koji njeguju humanizam inspiriran Evanđeljem, djelujući na osnovi dva temeljna uvjerenja: da smo voljena djeca Oca i da volimo jedni druge kao braća i sestre”, rekao je Papa.

“U tom smislu, sv. Stjepan ostavio je svojem sinu u nasljeđe iznimne riječi bratstva, kazavši mu da oni koji dolaze s različitim jezicima i običajima ‘uljepšavaju zemlju'”, rekao je papa Franjo, citirajući svečevu zapovijed da se “strance dočeka s dobrodošlicom i dobronamjerno i da ih se poštuje”.

Izvor: Agencije