Kina zahtijeva hitno zaustavljanje američke prodaje oružja Tajvanu

“Snažno pozivamo američku stranu da u potpunosti prepozna visoku osjetljivost pitanja Tajvana, rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva odbrane.

Kina je pozvala SAD da se 'suzdrži od miješanja u tajvansko pitanje i prekine prodaju oružja regiji Tajvana' (Reuters)

Kina je zatražila da SAD odmah zaustavi prodaju oružja Tajvanu, kao i vojni kontakt sa tom otočkom državom.

“Snažno pozivamo američku stranu da u potpunosti prepozna visoku osjetljivost pitanja Tajvana, kao i složenost i ozbiljnost trenutne situacije u Tajvanskom moreuzu”, rekao je pukovnik Tan Kefei, glasnogovornik kineskog Ministarstva odbrane, na konferenciji za novinare u Pekingu, prenosi Anadolija.

Do toga je došlo uoči posjete grupe predstavnika američkih odbrambenih kompanija Tajvanu koja je zakazana za iduću sedmicu kako bi razgovarali o pitanjima bilateralne saradnje kao što je zajednička proizvodnja dronova i municije.

Tan je opisao pitanje Tajvana kao “čisto kinesku unutrašnju stvar koja ne trpi nikakvo strano uplitanje”.

Posjeta američkih odbrambenih kompanija Tajvanu

Predstavnici 25 američkih odbrambenih kompanija stići će na Tajvan u utorak kako bi prisustvovali industrijskom forumu i sastali se s lokalnim zvaničnicima, objavio je singapurski multinacionalni Channel NewsAsia (CAN), pozivajući se na neimenovani vojni izvor.

“Ovi američki vojno-industrijski kompleksi oduvijek su bili revnosni da prodaju municiju, izazivaju sukobe i haos i ubiru zapanjujuće profite širom svijeta”, rekao je Tan, a prenosi China Military Online.

On je opisao postupke tajvanske vladajuće Demokratske progresivne partije kao “prilično prezrive, poput stavljanja mačke blizu zdjele sa zlatnom ribicom, što će donijeti samo neopisivu katastrofu sunarodnicima Tajvana”.

‘Princip jedne Kine’

Ponavljajući da “niko ili bilo koja sila ne može poljuljati čvrstu odlučnost kineskog naroda i da će čvrsto braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet”, pozvao je američku stranu da se pridržava principa jedne Kine.

Kina smatra Tajvan dijelom svoje teritorije.

Pozvao je Washington da razborito rješava pitanja u vezi s Tajvanom, da se suzdrži od miješanja u tajvansko pitanje i prekine prodaju oružja regiji Tajvana, kao i svoj vojni kontakt sa otokom.

“Kineske PLA trupe će kao i uvijek obratiti veliku pažnju na situaciju preko Tajvanskog moreuza, stalno će biti u stanju pripravnosti”, rekao je on, upozoravajući da će preduzeti potrebne mjere u skladu sa zakonom kako bi se odlučno suprotstavili svakom obliku “Nezavisnost Tajvana” separatističkih aktivnosti, kao i vanjskom uplitanju, čuvajući suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada