FBI: Manje napada vatrenim oružjem u 2022. godini, broj ipak visok

U SAD-u je u prošloj godini zabilježen blagi pad u broju takozvanih aktivnih incidenata u kojima su napadači koristili vatreno oružje, ali je taj broj uglavnom premašio nivoe iz proteklih pet godina.

U zbrajanju aktivnih incidenata isključeni su slučajevi samoodbrane, nasilja među bandama i koje ima veze sa drogom i svađe u porodici (Reuters)

U Sjedinjenim Američkim Državama je u prošloj godini zabilježen blagi pad u broju takozvanih aktivnih incidenata u kojima su napadači koristili vatreno oružje, ali je taj broj ipak uglavnom premašio nivoe iz proteklih pet godina, navodi se u najnovijem izvještaju Federalnog istražnog biroa (FBI), prenosi Glas Amerike.

Ova američka agencija ne računa sve pucnjave u takve incidente. Isključeni su slučajevi samoodbrane, nasilja među bandama i koje ima veze sa drogom i svađe u porodici, prenosi Tanjug.

U novom izvještaju, FBI je naveo da je bilo ukupno 50 aktivnih incidenata vatrenim oružjem u 2022. godini, što je manje u odnosu na godinu dana ranije, kada se dogodio 61 napad.

Ipak, taj broj je i dalje 67 posto veći nego prije pet godina, kada je u SAD bilo 30 takvih napada.

“Iako vidimo umanjenje od 2021. do 2022. godine, u proteklih 20 godina od kada izvještavamo o napadima vatrenim oružjem, svakako u posljednjih pet godina, generalno je došlo do povećanja ovog broja”, rekao je visoki zvaničnik FBI-a tokom razgovora s novinarima.

Najveći porast u proteklih nekoliko godina zabilježen je 2021. godine, kada je broj aktivnih incidenata skočio sa 40 na 61, navodi se u izvještaju.

Broj žrtava

Iako je u aktivnim napadima vatrenim oružjem manje ljudi umrlo 2022. nego 2021. godine, ukupan broj žrtava – smrtnih slučajeva i povreda – bio je veći prošle godine, a najveći u posljednjih pet godina.

Prema izvještaju, 13 od 50 incidenata iz prošle godine rezultiralo je masovnim ubistvima u kojima je ubijeno četvoro ili više ljudi.

Iz FBI-a navode da prate ovakve napade kako bi agencijama za provođenje zakona i javnosti pružili osnovno razumijevanje tog problema.

Ovogodišnji izvještaj nudi mnoštvo detalja o napadačima, vremenu i mjestu pucnjave, te vrstama oružja koje je korišteno.

Napadi su se dogodili na sedam vrsta lokacija: otvoreni prostori, komercijalne zgrade, rezidencije, obrazovne ustanove, vladine zgrade, bogomolje i zdravstvene ustanove, navodi Glas Amerike.

Za 2021. godinu, FBI je naveo rastući trend u kojem napadači pucaju na većem broju lokacija.

Taj trend je primijećen i za 2022. godinu, naveo je visoki zvaničnik FBI-a, ne navodeći broj takvih slučajeva.

Izvor: Agencije