WHO: Smrtnost od COVID-19 pala za 95 posto

Korona virus neće tako skoro nestati i države cijelog svijeta moraju naučiti kako upravljati njegovim posljedicama van hitnih situacija, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Tedros Adhanom Ghebreyesus: Svaka deseta infekcija ima simptome 'dugog COVID-a' (Reuters - Ilustracija)

Broj smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19 pao je za 95 posto od početka godine, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), upozorivši da virus nije nestao.

Virus neće tako skoro nestati i države cijelog svijeta moraju naučiti kako upravljati njegovim posljedicama van hitnih situacija, kao što su posljedice koje osjećaju osobe zaražene “dugim COVID-om”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a, dodao je kako svaka deseta infekcija ima simptome “dugog COVID-a”, što znači da bi stotine miliona ljudi mogle trebati dugotrajno liječenje.

Ponovno širenje virusa

“Optimizam crpimo u neprestanom padu broja prijavljenih smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19, koji su pali za 95 posto od početka ove godine”, istakao je on.

“No, u nekoliko država korona virus se ponovo širi i u posljednje četiri sedmice umrlo je oko 14.000 ljudi”, rekao je Ghebreyesus.

Po njegovim riječima, kao što pokazuje pojava soja XBB.1.16, “virus i dalje mutira i još je sposoban uzrokovati novi val zaraze i smrt”.

Izvor: Agencije