UN: Afganistan treba 4,62 milijarde dolara pomoći

Zemlja se suočava s trećom uzastopnom godinom suše, drugom godinom ekonomskih poteškoća i kontinuiranim posljedicama desetljeća rata i prirodnih katastrofa.

Humanitarna pomoć potrebna je za skoro 24 miliona ljudi (Reuters)

Afganistanu je ove godine potrebno 4,62 milijarde dolara humanitarne pomoći za skoro 24 miliona ljudi, saopćila je Agencija Ujedinjenih naroda za humanitarna pitanja.

Zemlja se suočava s trećom uzastopnom godinom suše, drugom godinom teških ekonomskih poteškoća i kontinuiranim posljedicama desetljeća rata i prirodnih katastrofa, objavio je Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova.

“Uz Afganistan, humanitarna pomoć ostaje posljednja žila kucavica za veliki dio stanovništva”, navedeno je, prenosi Anadolija.

‘Svi samo pokušavaju preživjeti’

Mohammad Shukran (32), stanovnik Kabula i državni službenik, rekao je da je život u Afganistanu težak.

“Svi samo pokušavaju preživjeti”, kazao je Shukran.

Agencija UN-a za hranu saopćila je ranije ovog mjeseca da joj je hitno potrebno 800 miliona dolara u narednih šest mjeseci za pomoć Afganistanu, koji je u najvećem riziku od gladi u posljednjih četvrt stoljeća.

Humanitarne agencije pružaju podršku u hrani, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti nakon talibanskog preuzimanja vlasti u augustu 2021. godine i ekonomskog kolapsa koji je uslijedio.

Nezaposlenost je porasla kao nikada prije, rekao je Shah Mir (45), otac četvero djece.

Radi u nevladinoj organizaciji u zdravstvenom sektoru u istočnoj provinciji Nangarhar.

Razvoj poljoprivrede i fokus na izvoz

Kako je kazao, ne znaju kada će njihov ured zatvoriti talibani.

“A mi ćemo također izgubiti posao”, rekao je Mir.

Glasnogovornik afganistanskog Ministarstva ekonomije Abdul Rahman Habib kazao je da budući planovi vlade uključuju razvoj poljoprivrednog i industrijskog sektora i eksploataciju rudnika.

“Važni su podrška domaćem poslovanju i proizvodima, veći fokus na izvoz, privlačenje stranih investitora, stvaranje posebnih ekonomskih zona u zemlji”, rekao je Habib.

Izvor: Agencije