SAD: Osumnjičeni za curenje dokumenata uništio dokaze

Pripadnik zračne nacionalne garde optužen za odavanje povjerljivih vojnih dokumenata ima historiju upućivanja nasilnih prijetnji i istraživao masovne pucnjave.

Ministarstvo pravosuđa reklo je da bi 21-godišnji Jack Teixeira trebao biti pritvoren do suđenja (Reuters)

Pripadnik zračne nacionalne garde SAD-a optužen za odavanje povjerljivih vojnih dokumenata ima historiju upućivanja nasilnih prijetnji, istraživao je masovne pucnjave i pokušao je uništiti dokaze o svojim zločinima, rekli su savezni tužitelji.

U podnesku na 48 stranica, Ministarstvo pravosuđa saopćilo je da bi 21-godišnji Jack Teixeira trebao biti pritvoren do suđenja, istaknuvši kako njegova nasilna retorika i očiti napori da uništi dokaze “povećavaju rizik od bijega i opasnost”, prenosi Hina.

Tužitelji će argumente u korist pritvora iznijeti pred sudom u četvrtak poslije podne.

Teixeirini advokati nisu komentirali slučaj i očekuje se da će na saslušanju u četvrtak tvrditi da on ne bi trebao biti pritvoren prije suđenja.

Prijeti mu kazna do 25 godina zatvora

U podnesku, koji je sadržavao i fotografije spavaće sobe osumnjičenika iz pretresa Federalnog istražnog biroa (FBI) njegovog doma, piše da je on u julu 2022. godine koristio svoj vladin računar da potraži informacije o poznatim masovnim pucnjavama koristeći pojmove za pretraživanje kao što su “Uvalde”, “Ruby Ridge” i “pucnjava u Las Vegasu.”

Tokom pretrage u njegovom domu, FBI je pronašao razbijeni tablet računar, laptop i igraću konzolu u kontejneru za smeće.

Osim toga, tužitelji su rekli kako su otkrili dokaze da je Teixeira uputio druge korisnike chat grupe da “izbrišu sve poruke”.

Teixeira je ranije ovog mjeseca optužen za jednu tačku kršenja zakona o špijunaži koja se odnosi na nezakonito kopiranje i prenos osjetljivog odbrambenog materijala, a druga optužba se odnosila na nezakonito uklanjanje odbrambenog materijala na neovlaštenu lokaciju.

Bude li proglašen krivim, tužitelji su rekli da mu prijeti kazna do 25 godina zatvora.

Vjeruje se da je ovaj slučaj najozbiljniji sigurnosni proboj SAD-a od kako se više od 700.000 dokumenata, videa i diplomatskih depeša pojavilo na web stranici WikiLeaksa 2010. godine.

Problematična historija iz tinejdžerskih godina

Pentagon je curenje informacija nazvao “namjernim, kriminalnim činom”.

Tužitelji su također rekli da je Teixeira u februaru 2022. godine počeo pristupati stotinama povjerljivih dokumenata koji nisu relevantni za njegov posao te da je u decembru 2022. godine neke od povjerljivih informacija počeo objavljivati na društvenim mrežama.

“Šteta koju je optuženik već prouzrokovao nacionalnoj sigurnosti SAD-a je ogromna. Šteta koju je optuženik još uvijek u stanju prouzrokovati je velika”, piše u memorandumu.

Povjerljivi dokumenti sadržavali su širok spektar visoko povjerljivih informacija o saveznicima i protivnicima, poput pojedinosti koje se tiču ukrajinske protuzračne odbrane i izraelske špijunske agencije Mossad.

Osim dokaza da je Teixeira pokušao opstruirati dokaze i utjecati na svjedoke, tužitelji su rekli da on ima problematičnu historiju, koja datira iz tinejdžerskih godina.

Kad je imao 18 godina, njegov zahtjev za iskaznicu za vatreno oružje odbijen je zbog primjedbi koje je dao dok je bio u srednjoj školi, a koje su se odnosile na “oružje, uključujući ‘Molotovljeve koktele’, oružje u školi i rasne prijetnje”.

Da može, ‘ubio bi tonu slaboumnih ljudi’

Također je davao nasilne komentare o ubistvu na društvenim mrežama, uključujući jednu objavu u novembru 2022. godine, u kojoj je napisao da bi, da može, “ubio tonu ljudi”, jer bi to bilo “ubijanje slaboumnih”.

Prema podnesku, Teixeira je u februaru 2023. godine zatražio savjet o tome kojom bi vrstom puške bilo lako upravljati sa stražnje strane parkiranog vozila protiv “mete na pločniku ili trijemu”.

Tužitelji su rekli kako su također pronašli dokaze da je Teixeira priznao drugima na internetu da su informacije koje je objavljivao povjerljive.

Izvor: Agencije