Mediji: Iran kažnjava poznate ličnosti zbog podrške protestima

Teheran je prošle godine formirao tajni komitet za kažnjavanje poznatih ličnosti zbog podrške antivladinim protestima.

Glumica Taraneh Alidoosti je uhapšena 17. decembra, nakon što je osudila pogubljenje demonstranta (Reuters)

Iran je prošle godine formirao tajni komitet za kažnjavanje poznatih ličnosti zbog podrške antivladinim protestima, prenosi BBC, pozivajući se na dokumenta u koje je imao uvid.

Kako se navodi u pismu od 22. septembra, samo šest dana od početka nemira, komitet je Ministarstvu ekonomije poslao spisak sa 141 imenom poznatih ličnosti, prenosi Tanjug.

Ministarstvu je rečeno da ispita njihove poreske prijave i preduzme neprecizirane mjere protiv njih.

Na listi su i raniji nogometni reprezentativac Ali Daei i poznata glumica Taraneh Alidoosti.

Oni su među desecima umjetnika, sportista i influensera na društvenim mrežama koji su se suočili s finansijskim sankcijama, zabranom putovanja ili pritvorom u posljednjih sedam mjeseci, pošto su podržali demonstrante koji traže osnovne slobode.

‘Ograničenja u skladu sa zakonom’

Demonstracije su se brzo raširile širom Irana poslije smrti u pritvoru Mahse Amini, mlade žene koju je 16. septembra uhapsila policija za moral u Teheranu jer je navodno “nepropisno” nosila hidžab.

Stotine ljudi je poginulo, a hiljade je privedeno u nasilnom gušenju demonstracija koje su provele snage sigurnosti, a Teheran je proteste ocijenio kao “nerede koje su izazvale strani” faktori.

BBC navodi da je njegova redakcija na persijskom preko bliskoistočnog obavještajnog izvora dobila tri dokumenta koji otkrivaju kako je vlada u Iranu preduzela brze i koordinirane akcije u pokušaju da odvrati poznate ličnosti od podrške demonstracijama.

U dokumentu od 22. septembra navode se odluke “Operativne grupe za slavne ličnosti”, ali se i identificira njen predsjedavajući – ministar kulture i islamske orijentacije Mohammad Mehdi Esmaili, koga je Evropska unija sankcionirala zbog navodnog ozbiljnog kršenja ljudskih prava.

Također se navodi da je Ministarstvo ekonomije dobilo instrukcije da pogleda poreske prijave 141 poznate ličnosti za koje komitet smatra da su odigrale važnu ulogu u podsticanju nemira i da primijeni “predviđena ograničenja u skladu sa zakonom”.

‘Komitet za slavne ličnosti’

Pored Ali Daeija i Taraneh Alidoosti, koja je uhapšena 17. decembra, nakon što je osudila pogubljenje demonstranta i puštena uz kauciju dvije sedmice kasnije, na spisku su i druge poznate ličnosti iz Irana, poput kinematografa Asghara Farhadija, Pegah Ahangarani, Manijeh Hekmat, Barzou Arjomanda i Shahina Samadpura, ali i bivši TV voditelj Ehsan Karami.

U drugom dokumentu, označenom kao “strogo povjerljivo” od 26. septembra, piše da je “Operativna grupa za slavne ličnosti” preimenovana u “Komitet za slavne ličnosti” i da je postao stalna institucija.

Treći dokument, od 1. novembra, govori o tome kako se nositi s nogometašima uoči Svjetskog prvenstva u Kataru, a u njemu se navodi da bi sredstva poznatog igrača i trenera trebalo da budu zamrznuta.

Izvor: Agencije