Kina ‘produbljuje i proširuje’ vojne veze s Pakistanom

Kinesko ministarstvo odbrane tokom prve posjete komandanta pakistanske vojske generala Syeda Asima Munira Pekingu objavilo je posvećenost daljoj saradnji dvije zemlje. 

Načelnik pakistanske vojske general Syed Asim Munir (desno), prima počasnu stražu tokom ovog četverodnevne posjete Kini (ISPR)

Kina kaže da će raditi s pakistanskom vojskom na “daljem produbljivanju i proširenju” zajedničkih interesa dviju nacija i zajedničkoj zaštiti regionalnog mira i stabilnosti.

U saopćenju kineskog ministarstva odbrane stoji da je Zhang Youxia, potpredsjednik Kineske centralne vojne komisije, to komentirao tokom svog sastanka sa komandantom pakistanske vojske, generalom Syedom Asimom Munirom, koji je u svojoj prvoj posjeti Pekingu.

“Napominjući da su Kina i Pakistan strateški partneri za saradnju i bliski prijatelji u svim vremenskim uslovima, Zhang je rekao da bez obzira na to kako se međunarodna situacija mijenja, Kina uvijek daje Pakistanu prioritet u svojoj susjedskoj diplomatiji”, stoji u saopćenju.

U drugom saopćenju koje je objavio Odjel za odnose  s javnošću među službama pakistanske vojske (ISPR), kaže se da je Munir toplo dočekan i da mu je predstavljena počasna straža po dolasku u sjedište Narodne oslobodilačke vojske u Pekingu.

“Razgovaralo se o pitanjima obostranih sigurnosnih interesa i vojne saradnje. Oba vojna komandanta ponovila su potrebu za održavanjem mira i stabilnosti u regiji i jačanjem vojne saradnje”, navodi se u pakistanskom saopćenju.

ISPR je rekao da će Munir održati dodatne sastanke s vojnim dužnosnicima u Kini kako bi poboljšao “dugogodišnje odnose između dviju vojski” tokom svoje četverodnevne posjete započete u srijedu.

Politička, ekonomska i sigurnosna kriza

Muhammad Faisal, vanjskopolitički analitičar sa sjedištem u Islamabadu i blizak posmatrač pakistansko-kineskih veza, rekao je za Al Jazeeru da je Munirova posjeta ključna jer dolazi usred političke, ekonomske i sigurnosne krize u Pakistanu.

“U zadnje vrijeme pakistanska ovisnost o Kini za ekonomsku stabilnost i regionalnu sigurnosnu koordinaciju porasla je pred finansijskim izazovima, obnovljenom prijetnjom terorizma i izazovima usmjerenim na Indiju”, rekao je.

Pakistan i Kina imaju stalne granične sporove s Indijom, koji su prijetnja regionalnoj sigurnosti.

Munirov prethodnik general Qamar Javed Bajwa posjetio je Kinu dva mjeseca prije svog penzionisanja u novembru prošle godine. Tog mjeseca također je premijer Shehbaz Sharif otputovao u Peking i sastao se s predsjednikom Xi Jinpingom.

Kina je uložila šezdeset milijardi dolara u ambiciozni projekt Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC) i ključni je pakistanski ekonomski i odbrambeni partner.

Južnoazijska država Kini duguje gotovo trideset milijardi dolara, odnosno 23 posto svog ukupnog duga.

Dok se Islamabad bori s nastavkom prijeko potrebnog programa zajma od 1,1 milijarde dolara s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), zatražio je pomoć od svojih saveznika, uglavnom Kine, kako bi vratio neke od svojih postojećih dugova.

Analitičar Faisal rekao je da dok pakistanska vojska ostaje angažirana s Kinom na regionalnoj sigurnosti, ekonomija je također preuzela centralnu tačku dnevnog reda na sastancima između vojnih komandanata dviju nacija.

“Ovo je novi razvoj događaja i ukazuje na to da kineska vojska pomno prati pakistanske ekonomske izazove”, rekao je za Al Jazeeru.

Sigurnost kineskih građana

Dok Kina nastavlja ekonomski pomagati Pakistanu, posljednjih nekoliko godina zabilježeno je više napada na kineske državljane i objekte koje su izvršile naoružane grupe u Pakistanu.

Ranije ovog mjeseca, kineski državljanin koji radi u hidroelektrani koju gradi kineska kompanija u sjevernom Pakistanu optužen je za bogohuljenje – osjetljivo pitanje u većinski muslimanskom Pakistanu.

Kinez je trenutno u dvosedmičnom sudskom pritvoru koji istječe 2. maja.

Prije dvije godine trinaestljudi, uključujući devet kineskih državljana koji su radili na istom projektu hidroelektrane, ubijeno je u napadu za koji su odgovornost preuzeli pakistanski talibani, poznati pod skraćenicom TTP.

U aprilu prošle godine tri kineska učitelja i njihov pakistanski vozač ubijeni su u samoubilačkom napadu na fakultetu u najvećem pakistanskom gradu Karachiju. Napad je preuzela pobunjenička grupa Baloch koja se bori za odvojeni Balochistan na jugozapadu.

Kineske vlasti više su puta tražile zaštitu svojih državljana usred eskalacije nasilja u zemlji.

Za Peking, sigurnost njegovih građana ostaje glavna briga usred ponovnog izbijanja nasilja u Pakistanu. S tim u vezi, uvjeravanja komandanta vojske bit će shvaćena s ozbiljnošću”, rekao je Faisal.

Izvor: Al Jazeera