Vojne vježbe Tajvana s naglaskom na sprečavanju kineske blokade i napada

Fokus će biti na očuvanju borbenih snaga i pomorskom presretanju, saopćilo je Ministarstvo odbrane samoupravnog otoka.

Tajvan nastoji očuvati borbene sposobnosti svojih snaga (Reuters)

Tajvan će sljedećeg mjeseca početi vojne vježbe Han Kuang s kompjuterskim simulacijama, dok se fokusira na borbu protiv blokade otoka i očuvanje borbenih sposobnosti svojih snaga, tvrdi Ministarstvo odbrane.

Godišnje vježbe, uključujući bojnu municiju, počet će 15. maja i trajat će do 24. jula.

Fokus će biti na “očuvanju” borbenih snaga i “pomorskom presretanju”, saopćilo je Ministarstvo odbrane, a uključivat će i civilne aerodrome.

Pomorski element će integrirati pomorske, zračne i kopnene snage za napad na neprijateljske jedinice i amfibijske jurišne brodove, kao i za zaštitu pomorskih puteva i suprotstavljanje naporima blokade.

“Naravno, naše vježbe temelje se na prijetnji komunističke invazije na Tajvan i njihovim nedavnim vojnim vježbama oko Tajvana”, rekao je novinarima načelnik Ministarstva za borbeno planiranje, general Lin Wen-huang, aludirajući na Kinu, prenosi Reuters.

Kina, koja tvrdi da je samoupravni otok njen, pojačala je pritisak na Tajvan odkako je Tsai Ing-wen prvi put izabrana za predsjednicu 2016. godine.

Peking nastoji izolirati otok

Peking je, također, nastojao međunarodno izolirati otok.

Ranije ovog mjeseca, nakon što se Tsai susrela s predsjedavajućim Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Kevinom McCarthyjem, Peking je danima vježbao precizne udare i blokade oko otoka, ponavljajući akcije nakon što je McCarthyjeva prethodnica Nancy Pelosi posjetila Tajvan prošle godine.

Kina, koja nije odbacila upotrebu sile kako bi preuzela kontrolu nad Tajvanom, smatra Tsai “separatisticom” i tvrdi da je sklona nezavisnosti.

Kineska mornarica prošle sedmice je podijelila vješto producirani video kako bi proslavila 74. godišnjicu, prikazujući nosač aviona “Shandong” i nove amfibijske jurišne brodove kako simuliraju napad i slijeću negdje u “vodama zapadnog Pacifika”, sugerirajući da se radi o planovima za tajvansku operaciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada