Talibani ubili pripadnika IS-a odgovornog za napad na kabulskom aerodromu

Neimenovani američki dužnosnici rekli su CBS-u da je vođa ubijen prije nekoliko sedmica, ali je trebalo vremena da se potvrdi njegova smrt.

Talibani su 2021. godine ponovo preuzeli vlast u Afganistanu (EPA)

Talibani su ubili visokorangiranog pripadnika Islamske države koji je navodno bio “mozak” samoubilačkog napada na aerodrom u Kabulu u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika i mnoštvo civila tokom haotične evakuacije 2021, potvrdili su dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Hina.

Napad se dogodilo 26. augusta 2021. dok su američke trupe pokušavale pomoći Amerikancima i Afganistancima da pobjegnu iz te zemlje nakon talibanskog preuzimanja vlasti, što je pogoršalo američki osjećaj poraza nakon dvadesetogodišnjeg rata.

“Bio je ključni dužnosnik ISIS-K-a direktno uključen u planiranje operacija kao što je Abbey Gate, a sada više nije u mogućnosti planirati niti izvoditi napade”, rekao je predstavnik Bijele kuće John Kirby u izjavi, misleći na ulaz Abbey Gate na kabulskom aerodromu gdje se dogodila eksplozija.

Mozak smrtonosne operacije

Afganistanska podružnica Islamske države, poznata kao Islamska država Khorasan ili ISIS-K, prema starom nazivu regije, neprijatelj je talibana. Borci lojalni Islamskoj državi prvi put su se pojavili u istočnom Afganistanu 2014. godine, a kasnije su se probili i u druga područja.

Neimenovani američki dužnosnici rekli su CBS-u da je vođa ubijen prije nekoliko sedmica, ali je trebalo vremena da se potvrdi njegova smrt.

Dužnosnici su kazali da su prikupljanjem obavještajnih podataka i praćenjem regije utvrdili da je mrtav, iako nisu dali dodatne pojedinosti o tome kako su saznali da je on odgovoran za bombaški napad.

Prema izvještaju u New York Timesu, SAD su saznale za njegovu smrt početkom aprila. Nije jasno je li bio na meti talibana ili je ubijen tokom sukoba između IS-a i talibana, objavile su novine.

Izvor: Agencije