Sporna nacistička historija himni austrijskih pokrajina

Grupa istaknutih pisaca i historičara otkrila nacističke sklonosti njihovih kompozitora.

Kamen ispred kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler (Reuters)

Austrija je u središtu debate o porijeklu “nacionalnih“ himni njenih saveznih država, nakon što je grupa istaknutih pisaca i historičara otkrila nacističke sklonosti njihovih kompozitora, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Guardian.

Oni su pozvali regionalne političare da izmijene neke od himni i da priznaju korijene melodija iz nacističke ere. U pismu upućenom liderima Gornje Austrije, Koruške, Donje Austrije i Salcburga, grupa autora ih je pozvala “da poduzmu akciju”, budući da himne četiri od devet pokrajina sadrže kompromitujuće elemente.

U nekim slučajevima se zahtijeva brisanje čitavih strofa ili pojedinih problematičnih stihova, uz zahtjev da se provede historijsko istraživanje o njihovom porijeklu i kompozitorima. Dvojica lokalnih lidera u Koruškoj, iz redova socijaldemokrata i krajnje desničarske populističke FPO koji su odbili popustiti pred ovim zahtjevima, optužili su autore za “poništavanje historije”.

Krvlju ispisane granice

Interesna grupa austrijskih autora (IG Autorinnen Autoren) demantirala je ove optužbe, ističući kako u svim ovim slučajevima nije riječ o poništavanju historije.

„Radi se o odvajanju od antisemitizma, rasizma, nacionalizma i nacionalsocijalizma… osiguravanju da se historijske političke laži ukinu i u najgorem slučaju, ne uskrsnu”, navodi se u saopćenju Grupe.

Kako se dodaje, najproblematičnija je himna Koruške čiji je tekst napisala Agnes Millonig, koja je pripadala redovima nacista, a koja sadrži stih „Gdje smo krvlju ispisali naše granice“, kao i „To je moja lijepa domovina“ sa referencom na Njemačku kojoj je Austrija pripojena 1938. Grupa autora je tražila da se taj stih ukine.

Prema historijskim istraživačima, kompozitor salcburške himne Ernst Sompek, također je bio nacistički entuzijasta, koji se pridružio partiji kada je to još bilo nezakonito i komponovao je muziku inspiriranu u ime te stranke.

Izvor: Agencije