Porodice političkih zatvorenika od EU-a traže sankcije za zvaničnike Tunisa

Zahtjev dolazi nakon hapšenja opozicinog čelnika Racheda Ghannouchija 17. aprila.

Predsjednik Tunisa Kais Saied optužen je zbog slamanja opozicije (Reuters)

Članovi porodica političkih zatvorenika u Tunisu podnijeli su zahtjev Evropskoj uniji za sankcioniranje predsjednika Kaisa Saieda i drugih najviših dužnosnika Tunisa.

Zahtjev, koji je podnio britanski advokat Rodney Dixon u ime porodica, optužuje tuniske dužnosnike za “teška i ustrajna kršenja ljudskih prava”, navodi se u saopćenju za javnost koje je Dixon objavio u srijedu.

Ostali visoki dužnosnici koje porodice žele sankcionirati su Ridha Gharsallaoui, bivši vršitelj dužnosti ministra unutarnjih poslova, Taofik Charfeddine, ministar unutarnjih poslova koji je nedavno podnio ostavku, Kamal Feki, trenutni ministar unutarnjih poslova, Leïla Jaffel, ministrica pravosuđa i Imed Memmich, ministar nacionalne odbrane.

“Ono što se odvija u Tunisu od jula 2021. je spiralni pad u sve gora i gora kršenja temeljnih sloboda i prava”, rekao je advokat.

“U ime naših klijenata, pozivamo EU da djeluje brzo i odlučno u nametanju sankcija vlastima Tunisa koje snose najveću odgovornost”, rekao je Dixon.

Zahtjev dolazi nakon hapšenja Racheda Ghannouchija, glavne opozicione osobe i čelnika stranke Ennahdha, 17. aprila.

‘Gušenje demokratije’

Bio je to dio akcije protiv tuniske opozicije. U julu 2021. Saied je raspustio demokratski izabrani parlament, u kojem je Ennahda bila najveća stranka, a zatim je krenuo u promjenu ustava, centralizirajući vlast u svojim rukama.

Porodice su izjavile da je od Saeidove autoritarne promjene 2021. njegova vlada počinila “masovna kršenja ljudskih prava u Tunisu, uključujući stalna hapšenja, mučenja i u nekim slučajevima ubistva svakoga za koga se smatralo da im se protivi”.

Sankcije koje su porodice zatražile uključuju zabranu putovanja dužnosnicima u EU, zamrzavanje imovine u EU te zabranu poslovanja i otvaranja računa u EU.

“Saied i njegovi saučesnici moraju biti pozvani na odgovornost postavljanjem sankcija protiv njih”, rekla je Yusra Ghannouchi, kćerka Racheda Ghannouchija.

“EU mora ići dalje od stidljivih izraza zabrinutosti jer očito nisu uspjeli uvjeriti Saieda da zaustavi ili uspori svoje bezobzirno uništavanje tuniske demokratije”, dodala je.

Nekoliko svjetskih sila osudilo je hapšenja političkih protivnika u Tunisu, uključujući Ghannouchija, upozoravajući na eskalaciju represije.

Izvor: Al Jazeera