Njemačka: 35 posto migranata doživjelo rasnu diskriminaciju

Istraživanje Fondacije Bertelsmann pokazalo je da se broj incidenata rasne diskriminacije povećao prošle godine, uprkos poboljšanju svijesti javnosti o tom problemu.

Oko 35 posto migranata reklo je da su u svakodnevnom životu iskusili rasističko ponašanje i diskriminaciju zbog imena koja zvuče strano, načina govora ili etničke pripadnosti (EPA)

Istraživanje koje je provedeno širom Njemačke pokazalo je da su mnogi migranti prošle godine doživjeli neki oblik diskriminacije zbog svoje etničke pripadnosti ili vjere, javlja Anadolija.

Istraživanje Fondacije Bertelsmann pokazalo je da se broj incidenata rasne diskriminacije povećao prošle godine, uprkos poboljšanju svijesti javnosti o tom problemu.

Oko 35 posto migranata reklo je da su u svakodnevnom životu iskusili rasističko ponašanje i diskriminaciju zbog imena koja zvuče strano, načina govora ili etničke pripadnosti.

Oko 28 odsto migranata reklo je da su se suočili s diskriminacijom i da su bili nepravedno tretirani zbog svoje vjere ili uvjerenja.

Problem rasizma u Njemačkoj

Prema izvještaju muslimanska zajednica u Njemačkoj posebno je pogođena diskriminacijom.

Oko 72 posto ispitanih muslimana reklo je da su u svakodnevnom životu doživljavali rasnu diskriminaciju “vrlo često” ili “s vremena na vrijeme”.

Istraživanje je pokazalo da postoji povećanje zabrinutost javnosti zbog problema rasizma u Njemačkoj, a povećana je i podrška mjerama protiv rasne diskriminacije i nejednakosti.

Oko 70 posto ispitanih Nijemaca reklo je da vjeruje da bi vlasti “trebalo učiniti mnogo više” da bi se osigurao jednak tretman ljudi sa migracionim porijeklom. U 2008. godini samo 43 posto Nijemaca je izrazilo podršku takvim mjerama.

Izvor: Agencije