Iranski sud presudio SAD-u i Obami da plate 313 miliona dolara za ‘terorističke’ napade

Sud je imenovao američke subjekte i dužnosnike – uključujući bivše predsjednike Baracka Obamu i Georgea W Busha – jer tvrdi da su igrali ključnu ulogu u stvaranju i vođenju ISIL-a.

Barack Obama je bio predsjednik SAD-a od 2009. do 2017. godine (Reuters)

Iranski sud je presudio da vlada Sjedinjenih Američkih Država i određeni broj pojedinaca i subjekata, uključujući bivšeg predsjednika Baracka Obamu, moraju platiti odštetu za napade 2017. koje je izvela oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Sud u glavnom gradu donio je presudu u srijedu na temelju pritužbi porodica troje ljudi ubijenih i šestero ranjenih tokom napada u Teheranu u junu 2017, objavljeno je na službenoj web stranici iranskog pravosuđa.

Zgrada iranskog parlamenta i mauzolej utemeljitelja sadašnjeg iranskog establišmenta, Ruhollaha Khomeinija, bili su meta napada u kojem je poginulo ukupno 17 ljudi.

Sud je presudio da treba isplatiti 9,95 miliona dolara za kompenzaciju finansijske štete, dok treba isplatiti 104 miliona dolara, odnosno 199 miliona dolara za moralnu i kaznenu štetu, s ukupnim iznosom od gotovo 313 miliona dolara.

Među osuđenim u ovom slučaju su američka vlada, Obama, bivši američki predsjednik George W. Bush, Centralna komanda (CENTCOM) i njen bivši zapovjednik Tommy Franks, Centralna obavještajna agencija, Ministarstvo finansija, proizvođača oružja Lockheed Martin i American Airlines Group.

Pitanje odštete

Smatra se da niti jedan od imenovanih subjekata ili pojedinaca nema nikakvu imovinu pod iranskom kontrolom koja bi mogla biti zaplijenjena, a sud nije rekao kako će nalog za kompenzaciju biti izvršen.

Što se tiče razloga zašto se SAD optužuje za napade, web stranica je navela komentare američkih dužnosnika o “fundamentalnoj” ulozi koju je SAD igrao u “organiziranju i vođenju terorističkih grupa”, vijesti i informacije koje su objavili američki mediji te knjige i govore američkih dužnosnika koji su raspravljali o “ulozi CIA-e u stvaranju terorističkih grupa”, uključujući ISIL.

Pravosuđe je također priznalo da presuda dolazi kao odgovor na brojne naloge američkih sudova tokom niza godina koji su okrivili Iran za “terorističke” napade, te naredili isplatu odštete iz zaplijenjene iranske imovine.

“Budući da ovo označava kršenje imuniteta iranske vlade, iranski sudovi su također sudili u raznim slučajevima protiv američke vlade i dužnosnika, te su donijeli pravne odluke i nastavit će to činiti”, navedeno je na stranici.

Izvor: Al Jazeera