Guterres: Haiti je na ivici rata, potrebna hitna reakcija

Generalni sekretar Antonio Guterres uputio je hitan apel za specijalizovane oružane snage kako bi se zaustavila kriza u najsiromašnijoj zemlji Latinske Amerike.

Najsiromašnija zemlja Latinske Amerike zbog nasija bandi nalazi se na ivici rata (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je na hitno raspoređivanje međunarodnih oružanih snaga na Haitiju kako bi se zaustavilo eskalirajuće nasilje bandi i najgora kriza ljudskih prava u zemlji u desetljećima, upozoravajući u novom izvještaju da je nesigurnost u glavnom gradu dosegla nivo usporediv sa zemljama u oružanim sukobima, prenosi Fena.

Generalni sekretar Antonio Guterres uputio je hitan apel za specijalizovane oružane snage kako bi se zaustavila kriza u najsiromašnijoj zemlji Latinske Amerike prošlog oktobra na zahtjev premijera Ariela Henryja i Vijeća ministara zemlje, javlja Associated Press.

Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u januaru ni Sjedinjene Američke Države, koje su kritikovane zbog prethodnih intervencija na Haitiju, ni Kanada nisu pokazale interes za vođenje takvih snaga, a nema znakova da se taj stav promijenio.

Međunarodna zajednica je umjesto toga odlučila nametnuti sankcije i poslati vojnu opremu i druge resurse.

Potrebna hitna akcija

Guterres je u izvještaju Vijeću sigurnosti ponovio da je raspoređivanje međunarodnih snaga i dalje “ključno” za pomoć haićanskim vlastima u suzbijanju nasilja i kršenja prava, ponovnom uspostavljanju vladavine prava i stvaranju uslova za održavanje nacionalnih izbora. Vijeće bi o izvještaju trebalo raspravljati u srijedu.

Opkoljene nacionalne policijske snage Haitija suočene su sa sve većim napadima koji rezultiraju sve većim brojem policajaca koji napuštaju svoja radna mjesta, ili uzimaju odsustvo, odlaze u penziju i nedavno se prijavljuju za humanitarne programe u Sjedinjenim Američke Državama, rekao je generalni sekretar. Programi su otvoreni za Haićane koji traže sigurno utočište zbog uslova u zemlji.

„Od početka 2023. bande su ubile 22 policajca. Očekuje se da će se ovi trendovi samo rasti osim ako se ne udvostruče napori da se hitno opremi i osposobi policija, zaposle novi službenici i poboljšaju radni uslovi kako bi se zadržalo postojeće osoblje“, rekao je Guterres.

Izvor: Agencije