EU: Strožiji propisi za glavne online platforme

Na osnovu podataka koje su platforme dostavile u februaru, Evropska komisija je 17 online platformi i dva pretraživača klasifikovala kao “veoma velike”.

Kao "veoma velike online platforme“ klasifikovani su Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter i YouTube (Reuters)

Evropska komisija je navela glavne online platforme koje će se suočiti sa strožijim pravilima zaštite podataka i korisnika, javlja Anadolija.

Evropska komisija je saopštila da je usvojila prve odluke o imenovanju prema Zakonu o digitalnim uslugama, propisu EU za transparentno oglašavanje čiji je cilj da pomogne korisnicima da izbrišu ilegalni sadržaj i da se bore protiv dezinformacija.

Na osnovu podataka koje su platforme dostavile u februaru, Evropska komisija je 17 online platformi i dva pretraživača klasifikovala kao “veoma velike” jer ih svakog mjeseca koristi više od 45 miliona ljudi.

Kao “veoma velike online platforme“ klasifikovani su Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter i YouTube.

Zaštita ličnih podataka

Novu klasifikaciju dobile su i web stranice za kupovinu Alibaba, Amazon, Apple AppStore, Booking.com, Google Play, Google Shopping i Zalando, kao i Google Maps i Wikipedia.

Google i Bing su registrovani kao veoma veliki pretraživači.

Nova pravila nastoje bolje zaštititi lične podatke od agresivnih taktika oglašavanja i zahtijevaće od kompanija da brže djeluju protiv nelegalnog sadržaja ili dezinformacija.

Na primjer, oglasi se ne mogu prikazivati na osnovu osjetljivih podataka korisnika, kao što su politički stavovi ili seksualna orijentacija.

Zakon o digitalnim uslugama

Biće zabranjeni i ciljani oglasi zasnovani na profiliranju djece.

Platforme će morati omogućiti korisnicima da lakše prijave nelegalni sadržaj i biće obavezne da ih moderiraju ili obrišu u vrlo kratkom roku.

U roku od četiri mjeseca, platforme će morati promijeniti svoje politike kako bi ispunile nove obaveze prema Zakonu o digitalnim uslugama.

Ako kompanije ne poštuju propise, EU može izreći kaznu u iznosu od šest posto njihovog godišnjeg prometa i zabraniti njihove usluge ako više puta krše pravila.​​​​​​

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada