Disney tuži DeSantisa zbog pokušaja da ‘koristi vlast kao oružje’

Disney kaže da je postojala ‘nemilosrdna kampanja kako bi se vlast iskoristila kao oružje u cilju zabrane slobode govora’.

Spor između Disneyja i DeSantisa započeo je prošle godine (Octavio Jones/Getty Images/AFP)

Kompanija Walt Disney Co tužila je republikanskog guvernera Floride Rona DeSantisa, tražeći od suda da poništi namjere države da nad tematskim parkovima Walt Disney World preuzme kontrolu, prenosi Reuters.

Tužba je odgovor američke kompanije na sve veće napore DeSantisa i njegovih pristalica da preuzmu vlast nad Disney Worldom koji svake godine privlači milione posjetilaca u svoje ogromne zabavne parkove, od kojih je prvi otvoren 1971. godine.

“Kompaniji ne preostaje ništa drugo nego da podnese tužbu kako bi zaštitila svoje članove iz svijeta glume, goste i lokalne razvojne partnere od nemilosrdne kampanje demonstracije vladine moći protiv Disneyja u znak odmazde za izražavanje političkog stanovišta nepopularnog kod određenih državnih zvaničnika”, navodi kompanija u svojoj tužbi.

Glasnogovornik DeSantisa nazvao je Disneyjevu akciju “nesretnim primjerom njihove nade da potkopaju volju glasača Floride”.

“Nismo sigurni po kojem to zakonu ova kompanija ima privatnu vladu ili zbog čega oni trebaju imati povlašten tretman u odnosu na druge kompanije u državi”, napisao je glasnogovornik DeSantisa Jeremy Redfern na Twitteru.

Spor između Disneyja i DeSantisa

U tužbi se navodi da je novoosnovana turistička zajednica koju je imenovao DeSantis prekršila Disneyjeva ugovorna prava, i to bez pravedne naknade, i lišila ga zakonitog postupka. Kompanija Disney također tvrdi da joj je uskraćeno pravo na slobodu govora prema Prvom amandmanu američkog ustava.

Kompanija traži od suda da zakonsku akciju Floride proglasi nezakonitom.

Spor između Disneyja i DeSantisa započeo je prošle godine nakon što je kompanija kritikovala državni zakon koji zabranjuje raspravu o seksualnosti i rodnom identitetu u školama.

Izvršni direktor Disneyja Bob Iger nazvao je osvetu protiv kompanije “antiposlovnom” i “antifloridskom”. Kompanija zapošljava oko 75.000 ljudi u državi.

DeSantis, potencijalni republikanski kandidat za predsjednika SAD-a 2024, trenutno putuje Azijom u sklopu posjete nekoliko drugih zemalja.

Dionice Disneyja neznatno su porasle u srijedu poslijepodne.

Izvor: Agencije