Američki institut: sedam ruskih frontova odredit će tok ukrajinskog kontranapada

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je izvještaj u kojem skreće pažnju na ruske frontove u Ukrajini za koje vjeruje da će odrediti tok ukrajinskih kontranapada.

Grad Bahmut je poprište žestokih borbi koje se vode već mjesecima (Anadolija)

S obzirom na sve učestalije spekulacije o predstojećem kontranapadu ukrajinskih snaga, američki Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je izvještaj u kojem skreće pažnju na ruske frontove u Ukrajini za koje vjeruje da će odrediti tok tih kontranapada.

Prema izvještaju, koji je objavio magazin Newsweek, ISW smatra da se operacije ruske vojske u Ukrajini odvijaju na sedam frontova, a da će se situacija na njima vjerovatno odraziti na to kako će se odvijati očekivani ukrajinski napad.

ISW ističe da ruske snage izvode ofanzivne operacije na pet borbenih frontova u Kupiansku, Lugansku, Bahmutu, na osovini Avdiivka-Donjeck i na petoj osovini zapadnom Donjecku/istočnom Zaporožju. Istovremeno, te snage fokusiraju svoje napore na odbranu na dva fronta, istočno od Zaporožja i zapadno od Hersona.

Također navodi da je Rusija izvela ograničene ofanzivne operacije na prvom frontu u Kobjansku početkom 2023. godine, ali da “nije uspjela ostvariti operativno značajne dobitke”.

Na drugom frontu u regiji Lugansk, duž linije Svatove/Kriminna, Rusija je svoje vojne resurse posvetila ofanzivi koja je završila neuspjehom uz postizanje ograničenih lokalnih dobitaka.

Treći front se nalazi u Bahmutu, gradu oko kojeg se mjesecima vode žestoke borbe. Izvještaj ISW-a ističe da resursi koje je Moskva mobilizirala da zauzme grad, koji se nalazi u Donjeckoj oblasti, ukazuju na to da ga želi zauzeti prije početka ukrajinskog kontranapada.

Ostatak frontova

Izvještaj ISW-a skreće pažnju na situaciju u kojoj se nalaze ruske snage na ostalim frontovima, uz napomenu da je Rusija ove godine postigla mali napredak na većini njih.

Na četvrtom ruskom frontu, na osovini Avdiivka-Donjeck, Moskva je angažirala jedinice Sjeverne flote i Južnog vojnog okruga, te dio snaga Donjecke oblasti lojalne Rusiji.

Uprkos nagomilanim snagama na ovom frontu, Rusija nije postigla neki značajniji napredak na ovoj osi tokom 2023. godine, navodi ISW.

U izvještaju instituta se navodi da su ruske snage pretrpjele brojne gubitke na južnom frontu Donjeck/istočno Zaporožje tokom ponovljenih pokušaja da zauzmu grad Vuhledar, koji su okončani neuspješno.

Prema izvještaju ISW-a, Rusija je poslala pojačanja koja uključuju neregularne snage na zapadnu osu Zaporožje, koje bi mogle biti manje iscrpljene od drugih snaga na frontovima zbog prirode operacija koje su uglavnom usmjerene na odbranu.

U izvještaju se sugerira da će snage stacionirane na sedmom ruskom frontu u Hersonskoj oblasti vjerovatno biti najslabije krilo, jer je to najneorganiziranija i najopasnija osa zbog nedostatka ljudstva, u poređenju s ostatkom ruskih borbenih frontova u Ukrajini.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada