Parlament Litvanije legalizirao nasilno odbijanje migranata

Amnesty International upozorio je kako će novi zakon dati zeleno svjetlo torturi u ovoj članici EU.

Žičana ograda na granici Litvanije, Bjelorusije i Poljske (Reuters)

Parlament Litvanije usvojio je zakon kojim se legalizira nasilno vraćanje tražilaca azila, kao dodatnu mjeru protiv priliva migranata koji dolaze u tu baltičku državu preko bjeloruske granice, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Litvanija, koja je članica Evropske unije, primjenjuje nasilna vraćanja migranata sa granice od 2021. godine, kada su hiljade migranata i izbjeglica, uglavnom sa Bliskog istoka i iz Afrike pokušavale ući u EU preko Litvanije, Latvije i Poljske.

Ministrica: Nema lakih rješenja

Unija je tada navela kako je taj priliv “hibridni napad” koji je organizirao bjeloruski režim kao odgovor na međunarodne sankcije protiv Minska. Od tada se smanjio broj pokušaja prelaza, ali litvanski graničari i dalje odbijaju ulazak više desetaka migranata dnevno.

“Po pitanju nacionalne sigurnosti i ljudskih prava nema lakih rješenja, ali nema ni alternative”, rekla je litvanska ministrica unutrašnjih poslova Agne Bilotaite novinarima, te dodala kako se Litvanija mora braniti.

Kako ona navodi, Bjelorusija sada pregovara o novim direktnim zračnim vezama ka Minsku iz Irana i Iraka, što bi moglo nagovijestiti novi priliv migranata.

“Trebamo biti spremni i potrebni su nam instrumenti”, rekla je ona.

Stotine kilometara ograde na granici

Amnesty International prošle sedmice je upozorio kako će novi zakon, ako ga potpiše predsjednik Gitanas Nauseda dati zeleno svjetlo torturi.

Litvanija je prošle godine završila izgradnju ograde od bodljikave žice visoke četiri metra na velikom dijelu granice sa Bjelorusijom. Ograda se proteže na približno 550 kilometara, a cijela granica je duga 700 kilometara.

Susjedna Poljska također redovno pribjegava nasilnom vraćanju migranata na granici sa Bjelorusijom. Tu kontroverznu mjeru je dekretom odobrilo poljsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, navode agencije.

Izvor: Agencije