Otkazi voditeljima na Fox Newsu i CNN-u

FOX News mora isplatiti 787,5 miliona dolara u jednoj sudskoj nagodbi, zbog emisije Tuckera Carlsona.

Voditelj najgledanije emisije na Fox News Tucker Carlson (lijevo) s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom 31. jula 2022. (EPA)

Fox News je sporazumno raskinuo radni odnos s Tuckerom Carlsonom, koji je imao najgledaniju emisiju na tom TV kanalu.

Ali, zbog njegovih laži, teorija zavjere i propagiranju nasilja i krajnje desničarskih ideja, Fox News mora isplatiti 787,5 miliona dolara u jednoj sudskoj nagodbi.

Ranije je objavljeno da su medijske kompanije Fox Corp i Fox News prihvatile sudsku nagodbu i obavezale se da isplate 787,5 miliona dolara kompaniji Dominion Voting Systems, koja ih je tužila za klevetu.

Prema pisanju Reutersa, odluka o nagodbi je, prema svemu sudeći, donesena kako bi se preduprijedile javne kritike ovih medijskih kuća zbog iznošenja lažnih tvrdnji o namještanju i lažiranju izbornih rezultata 2020. godine.

Fox News svjesno emitirao neistine

U tužbi podnesenoj 2021. godine sudu u Delawareu kompanija Dominion je navela da je Fox News svjesno emitirao neistine o njihovim glasačkim mašinama u pokušaju da poveća gledanost koja je opadala.

Donald Trump i njegovi saveznici su tvrdili da su Dominionove glasačke mašine korištene za namještanje izbora 2020. godine, što je rezultiralo njegovim gubitkom od Joea Bidena, piše Al Jazeera English.

Kompanija koja proizvodi glasačke mašine prvobitno je tražila 1,6 milijardi dolara od Foxa za “namjerno i lažno okrivljavanje Dominiona za poraz predsjednika Trumpa”.

Nagodba iznosi otprilike polovicu tog iznosa.

CNN je otpustio voditelja jutarnjeg programa Dona Lemona zbog nekorektnog odnosa prema saradnicima i neumjesnih komentara u programu.

Izvor: Al Jazeera i agencije