Hoće li Kina i Rusija uspjeti osloboditi svijet od američkog dolara?

Zbog zabrinutosti vezane za američku dominaciju nad globalnim finansijskim sistemom i sposobnosti SAD-a da koristi dolar kao oružje, razne države su pribjegle testiranju alternative dolaru.

Sjedinjene Američke Države postale su vodeća finansijska sila nakon Prvog svjetskog rata (Shutterstock)

S obzirom na zabrinutost mnogih zemalja zbog američke dominacije nad globalnim finansijskim sistemom i njene sposobnosti da koristi dolar kao oružje protiv njih, razne države su pribjegle testiranju alternative dolaru.

Web stranica ‘Oilprice’ objavila je izvještaj u kojem stoji da su od 1967. godine mnoge zemlje počele diverzificirati svoje rezerve i udaljavati se od dolara te smanjivati svoju ovisnost o američkom finansijskom sistemu.

Dominacija dolara

Oilprice navodi da su Sjedinjene Američke Države (SAD) postale vodeća finansijska sila nakon Prvog svjetskog rata. Kao rezultat toga, dolar je počeo istiskivati britansku funtu kao međunarodnu rezervnu valutu, a SAD je također postao važan primatelj priljeva zlata iz rata.

U izvještaju se ističe da je dolar dobio veću ulogu 1944. godine, kada su 44 zemlje potpisale sporazum iz Bretton Woodsa, što je dovelo do uspostave kolektivnog međunarodnog režima razmjene valuta vezanog uz američki dolar, koji je, pak, bio vezan za cijenu zlata.

Izvještaj je pokazao da je krajem šezdesetih godina evropski i japanski izvoz postao konkurentniji američkom izvozu. Širom svijeta je postojala velika ponuda dolara, što je otežavalo pokriće dolara zlatom. Predsjednik Nixon donio je odluku da se zaustavi direktna konvertibilnost američkog dolara u zlato 1971. godine. Time je ukinut i zlatni standard i ograničenje količine valute koja se mogla štampati.

Koraci Rusije i Kine prema dedolarizaciji

U izvještaju se navodi da je zabrinutost mnogih zemalja zbog američke dominacije nad globalnim finansijskim sistemom i njena sposobnosti da ga pretvori u oružje protiv njih natjerala ove države na testiranje drugih alternativa za smanjenje dominacije dolara. Dok su SAD i druge zapadne zemlje uvele ekonomske sankcije Rusiji kao odgovor na njen rat protiv Ukrajine, Moskva i kineska vlada su sarađivale kako bi smanjile ovisnost o dolaru i uspostavile saradnju između svojih finansijskih sistema.

U izvještaju se ističe da je od rata 2022. godine, trgovina između rublje i juana porasla 80 puta. Rusija i Iran također sarađuju na pokretanju kriptovalute podržane zlatom. Osim toga, centralne banke, posebno ruska i kineska, kupovale su zlato najbržim tempom od 1967. godine, dok zemlje pokušavaju diverzificirati svoje rezerve i udaljiti se od dolara.

Kako druge zemlje rade na smanjenju ovisnosti o dolaru

U izvještaju se navodi da je dedolarizacija problem i u drugim dijelovima svijeta. Posljednjih mjeseci Brazil i Argentina raspravljali su o stvaranju zajedničke valute za dvije najveće ekonomije u Južnoj Americi. Na konferenciji u Singapuru u januaru, nekoliko bivših dužnosnika jugoistočne Azije govorilo je o naporima za dedolarizaciju koji su u toku. Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija pregovaraju o korištenju rupija za trgovinu robom koja nije povezana s naftom, kako bi se udaljilo od dolara.

Oilprice na kraju izvještaja zaključuje da, unatoč ovim potezima, malo ko očekuje da bi uskoro moglo doći do kraja globalne nadmoći dolara. Trenutno centralne banke još uvijek drže oko 60 posto svojih deviznih rezervi u dolarima.

Izvor: Agencije