Biden objavio kandidaturu za drugi mandat

Američki predsjednik ulazi u žestoku novu kampanju za Bijelu kuću i potencijalni revanš s Donaldom Trumpom.

Demokratski veteran Joe Biden bi imao 86 godina na kraju drugog mandata (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden objavio je danas da se takmiči za drugi predsjednički mandat, ulazeći u rekordnoj životnoj dobi od 80 godina u žestoku novu kampanju za Bijelu kuću i potencijalni revanš s Donaldom Trumpom, piše francuska novinska agencija Afp.

“Ostanite na vezi”, rekao je Biden ranije novinarima u Bijeloj kući u ponedjeljak.

Nakon niza velikih zakonodavnih pobjeda i značajnih vanjskopolitičkih borbi u prve dvije godine na vlasti, Biden nema pravog protukandidata u Demokratskoj stranci.

No očekuje se da će se zbog svoje dobi suočiti sa stalnim i žestokim preispitivanjima, piše francuska agencija, prenosi Hina.

Demokratski veteran imao bi 86 godina na kraju drugog mandata.

Čak i ako je ljekarski pregled u februaru utvrdio da je “sposoban” za obavljanje predsjedničkih dužnosti, mnogi, uključujući i njegovu biračku bazu, vjeruju da je prestar.

Anketa NBC Newsa objavljena tokom vikenda pokazala je da 70 posto Amerikanaca, uključujući 51 posto demokrata, vjeruje da se ne bi trebao kandidirati.

Šezdeset i devet posto svih ispitanika koji su rekli da ne bi trebao u utrku naveli su zabrinutost zbog njegove dobi kao glavni ili sporedni razlog.

Biden voli na to odgovarati: “Gledajte me” što znači da bi se glasači trebali usredotočiti na njegove političke pobjede kod kuće i njegovo organiziranje zapadnog saveza bez presedana kako bi pomogao Ukrajini da se obrani od ruske invazije.

Republikanci tek započinju nesređenu predizbornu sezonu

Tokom sljedećih godinu i po, Biden bi imao sve prednosti obnašanja dužnosti, uz podršku ujedinjene stranke, dok republikanci tek započinju nesređenu predizbornu sezonu.

Trump, usprkos tome što je postao prvi bivši ili sadašnji predsjednik s optužbama za krivično djelo i suočava se s istragama zbog pokušaja da poništi svoj poraz na predsjedničkim izborima 2020, uvjerljivi je republikanski favorit.

Trump je u ponedjeljak iznio vlastitu kritiku čovjeka koji ga je porazio prošli put.

“S tako katastrofalnim i neuspjelim predsjedanjem, gotovo je nezamislivo da bi Biden uopće pomislio na ponovno kandidiranje”, rekao je u izjavi.

Najvjerovatniji republikanski protukandidat 76-godišnjem Trumpu, guverner Floride Ron DeSantis, predstavlja sličnu desničarsku figuru, iako je dosta mlađi s 44 godine.

Očekuje se da će na izborima u novembru 2024. Biden zadržati Kamalu Harris, prvu tamnoputu osobu i prvu ženu koja je postala potpredsjednica.

Biden će u utorak, kad se sastane s južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk Yeolom u Bijeloj kući, imati priliku još jednom naglasiti svoje vanjskopolitičke uspjehe.

Biden je izbore 2020. zamislio kao borbu za spas američke demokratije od Trumpa, no njegova kandidatura za drugi mandat vjerovatno će se uveliko oslanjati na to da obnavlja američku proizvodnu bazu, s radnim mjestima za srednju klasu.

U utorak bi trebao održati ekonomski govor na konferenciji sindikata koja se održava u Washingtonu, kažu u Bijeloj kući.

Obnavljanje američke proizvodnje u fokusu demokrata

Iako nije događaj koji je sastavni dio izborne kampanje, predviđena tema – “kako njegovo ulaganje u američku agendu vraća proizvodnju, obnavlja srednju klasu i stvara dobro plaćena radna mjesta” – trebala bi biti u centru poruke demokrata 2024.

Bidenov rejting nije premašio 50 posto više od godinu i po dana.

Međutim, kad je to bilo važno uvijek je davao više.

Pristaše kažu da je iznenađujuće snažan učinak Demokratske stranke na izborima za Kongres u sredini mandata 2022. potvrdio brend Bidena.

I dok se Biden može činiti blijedim u usporedbi s Trumpom, on računa na svoj umjereni, staromodni imidž kao tajno oružje potrebno u sve ekstremnijim vremenima.

“Moj tata je uvijek govorio”, često kaže Biden. “‘Joey, ne uspoređuj me sa Svemogućim. Usporedi me s alternativom.'”

Izvor: Agencije