Španija ekshumirala posmrtne ostatke fašističkog lidera

Primo de Rivera je bio osnivač stranke Falanga koja je bila jedan od stubova Francove diktature, zajedno sa vojskom i crkvom.

Pristalice osnivača fašističke stranke Falanga na groblju San Isidro pri ekshumaciji Prima de Rivere (Reuters)

Posmrtni ostaci Josea Antonija Prima de Rivere, osnivača stranke Falanga, uklonjeni su iz velike bazilike i bit će sahranjeni u malo poznatoj porodičnoj grobnici, u sklopu nastojanja Španije da se izbori sa glorifikacijom fašističke prošlosti.

Današnja ekshumacija dešava se šest mjeseci nakon što je ova evropska država usvojila zakon kojim se bori protiv zaostavštine iz građanskog rata 1936-39. i decenija diktature koje su uslijedile.

Stranka koju je Primo de Rivera osnovao 1933. bila je jedan od stubova brutalnog režima Francisca Franca, zajedno sa vojskom i Rimokatoličkom crkvom Španije.

Primo de Rivera je smaknut u novembru 1936. na početku rata zbog zavjere za svrgavanje izabrane republikanske Vlade. Ukopan je 1959. u bazilici Doline Palih, 50 kilometara sjeverozapadno od Madrida, a na toj lokaciji je bilo ukopano i tijelo bivšeg diktatora Franca.

Pitanje koje dijeli Španiju

Posmrtni ostaci osnivača Falange bit će ukopani u madridskom groblju San Isidro, a njegovi potomci su izabrali 24. april jer je tog dana Primo de Rivera rođen prije tačno 120 godina.

Po španskim zakonima “demokratskog sjećanja”, nijedna ličnost povezana sa pučem 1936. godine, koji je doveo do građanskog rata, ne smije biti ukopana na “istaknutom javnom mjestu” kako bi se izbjegle posjete, hodočašća…

Navedena bazilika, nad kojom se nadvija 150-metarski kameni križ, te mauzolej počivalište su više od 30.000 žrtava obje strane građanskog rata. Ovaj sukob duboko dijeli špansku javnost koja se i dalje ne može izboriti i pomiriti sa njime.

Izvor: Al Jazeera i agencije