Mediji: Izraelska vojska granatirala južnu Siriju

Granatirani su ciljevi na jugu Sirije, u blizini dijela Golanske visoravni pod okupacijom Izraela; nema izvještaja o žrtvama.

Početkom ove godine napadi na Siriju, koji se pripisuju Izraelu, pojačani su (Reuters)

Izraelska vojska granatirala je rano u ponedjeljak ciljeve na jugu Sirije, u blizini dijela Golanske visoravni pod okupacijom Izraela, pri čemu je pričinjena materijalna šteta, javili su sirijski državni mediji.

Izrael još nije komentirao te izvještaje, prenosi Beta, pozivajući se na novinsku agencija SANA.

Gađani su ciljevi u naselju Talat Qras al-Nafl, u sirijskoj provinciji Kuneitra, ali nije objavljeno da li ima žrtava.

Provladin list Al-Watan je objavio videosnimak napada na kojem se vidi eksplozija nakon što je, kako je navedeno, pogođena “jedna meta”.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopćila je da su cilj napada bile milicije povezane s libanskom organizacijom Hezbollah u Quneitri.

Pojačani napadi ove godine

Izrael je napao mete u tom području i u utorak prošle sedmice, dodaje se u saopćenju.

Ta zemlja je upozorila da će zaustaviti učvršćivanje Irana na svojoj sjevernoj granici i u proteklim godinama je stotinama puta napala ciljeve u dijelu susjedne Sirije koje kontrolira vlada u Damasku, ali rijetko preuzima odgovornost.

Početkom ove godine napadi na Siriju, koji se pripisuju Izraelu, pojačani su.

Pogranična razmjena vatre je kulminirala 8. aprila, kada je izraelska vojska saopćila da su njene snage napale ciljeve u Siriji poslije ispaljivanja šest raketa iz južnog dijela te zemlje u pravcu Golana.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada