Peking uputio prigovore Seulu zbog izjava o Tajvanu

Pitanje Tajvana nije samo pitanje između Kine i Tajvana, već je, kao i pitanje Sjeverne Koreje, globalno pitanje, rekao je kineski zvaničnik.

Intervju južnokorejskog predsjednika izazvao je reakcije Kine (EPA)

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Sun Weidong uputio je službene prigovore južnokorejskom ambasadoru zbog “pogrešnih” izjava južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeola o Tajvanu, saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Hina.

U intervjuu za Reuters, južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol rekao je da su povećane napetosti oko Tajvana nastale zbog pokušaja da se silom promijeni status quo, te se protivio takvoj promjeni.

“Pitanje Tajvana nije samo pitanje između Kine i Tajvana, već je, kao i pitanje Sjeverne Koreje, globalno pitanje”, rekao je Yoon.

Yoonove primjedbe su “potpuno neprihvatljive”, rekao je Sun prema izjavi kineskog ministarstva vanjskih poslova.

‘Neprihvatljive izjave’

“Južnokorejski čelnik nije spomenuo načelo jedne Kine, ali je izjednačio pitanje Tajvana s pitanjem Korejskog poluotoka”, rekao je Sun.

“I Sjeverna i Južna Koreja su suverene države koje su pristupile Ujedinjenim narodima. Opće je poznata činjenica da su pitanja Korejskog poluotoka i pitanje Tajvana potpuno različita po prirodi i po geografskoj širini i dužini te da se uopće ne mogu uspoređivati. To znači da su problemi Korejskog poluotoka i Tajvana potpuno različiti”, kazao je.

Kina tvrdi da je Tajvan dio njene teritorije, što Taipei snažno odbacuje, a traži i da taj stav prihvate i države koje imaju veze s Tajvanom.

Sunova pritužba uslijedila je nakon prošlosedmične kritike kineskog ministarstva vanjskih poslova da bi Južna Koreja trebala “razborito” rješavati pitanja vezana uz Tajvan.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada