ICRC: Zatvorenici Guantanama pokazuju znakove ubrzanog starenja

Visoki zvaničnik Međunarodnog odbora Crvenog križa pozvao je na adekvatnu psihičku i fizičku zdravstvenu pomoć zatvorenicima te češće kontakte s porodicom.

Nekada je u zatvoru pod upravom američke vojske bilo 800 zatvorenika (EPA)

Zatvorenici koji su godinama držani u američkom pritvorskom objektu Guantanamo Bay na Kubi pokazuju znakove “ubrzanog starenja”, rekao je visoki zvaničnik Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC).

“Pozivamo američku administraciju i Kongres da zajedno rade na pronalaženju odgovarajućih i održivih rješenja za rješavanje ovih problema”, rekao je Patrick Hamilton, voditelj delegacije ICRC-a za Sjedinjene Američke Države i Kanadu, prenosi Hina.

Njegovi komentari došli su nakon posjete ovom zatvoru u martu nakon 20-godišnje pauze, kada je rekao da ga je “zapanjilo kako oni koji su i danas u pritvoru imaju simptome ubrzanog starenja, pogoršane kumulativnim učincima njihovih iskustava i godina provedenih u pritvoru”.

Guantanamo otvoren 2002.

Pozvao je na adekvatnu psihičku i fizičku zdravstvenu pomoć zatočenicima te češće kontakte s porodicom.

Glasnogovornik Pentagona kazao je da američko ministarstvo odbrane “trenutno pregledava izvještaje”.

Kamp Guantanamo osnovao je republikanski predsjednik George W. Bush 2002. za smještaj stranih osumnjičenika za terorizam nakon napada otetim avionom na New York i Pentagon 2001. u kojima je poginulo oko 3.000 ljudi.

Izvor: Agencije