Francuska policija će dronovima pratiti masovne skupove

Uredbom koja je stupila na snagu se detaljno i u praksi provodi zakon o sigurnosti izglasan u parlamentu prošle godine.

Francuska policija može koristiti dronove za praćenje masovnih skupova i kontrolu granica (EPA)

Francuskoj policiji je dozvoljeno da koristi dronove opremljene kamerama za širok spektar zadataka, uključujući praćenje masovnih skupova i kontrolu granica.

Nova uredba dozvoljava policiji, carini ili vojsci da koriste dronove kako bi spriječile napade na ljude ili imovinu, stvorile sigurnost okupljanja na javnim mjestima, kao i za održavanje ili obnavljanje javnog reda kada je vjerovatno da će okupljanja ozbiljno remetiti javni red i mir, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dronovi se mogu koristiti i za prevenciju terorističkih akata, regulisanje transportnih tokova, nadzor granice i spašavanje ljudi, navodi se u dekretu.

Zakon o sigurnosti

Uredbom se detaljno i u praksi provodi zakon o sigurnosti izglasan u parlamentu prošle godine.

Francuska organizacija za zaštitu privatnosti podataka CNIL zatražila je u martu da se objavi detaljna politika korištenja, uključujući i informacije zainteresovane javnosti o upotrebi dronova.

Dekret o tim ovlaštenjima policije objavljen je ovih dana u Službenom listu.

To se dešava nešto više od godinu dana prije Olimpijskih igara u Parizu i u vrijeme kada se održavaju masovni protesti protiv penzione reforme koju je predložio predsjednik Emmanuel Macron.

Izvor: Agencije